Vesti
Politika
Vasin: Vojvodina može da pomogne u procesu pregovora sa EU
04.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
Vasin: Vojvodina može da pomogne u procesu pregovora sa EU
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin izjavio je danas da bi učešće većeg broja institucija sa svih nivoa vlasti veoma pozitivno uticalo na pripremu za pregovaračka poglavlja 19 i 20 u pregovorima sa EU, kao i za čitav pregovarački proces.
- Apelujemo da se u pripremu pregovora značajnije uključi što veći broj činilaca - rekao je Vasin u Novom Sadu na okruglom stolu posvećenom EU integracijama i dodao da je neophodno uključiti Pokrajinsku vladu u sve faze pregovora, jer kao administracija koja predstavlja značajne republičke resurse zavređuje mesto u pregovorima kao predstavnik regiona koji je već primenio evropske vrednosti.
Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kazao je da su potrebe i interes Srbije za usklađivanjem sa evropskim standardima velike, kako bi se uspostavio funkcionalan sistem u svim oblastima, a posebno je važno poglavlje 32 koje se odnosi na finansije.
- Vojvodina nije bila uključena u dosadašnje razgovore oko poglavlja 32, ali bi ubuduće mogla mnogo da pruži u pogledu pregovaranja i dostizanja EU standarda. Shodno samom cilju poglavlja 32, biće potrebno vreme za dostizanje standarda, kao i volja, napor, učenje, izmene normi, da bi se dostigao željeni cilj - rekao je Radoman.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov istakao je da je neophodno u razgovorima na okruglim stolovima artikulisati interese Vojvodine koji bi bili preneti pregovaračkom timu i tako predstavljali deo pregovaračkog procesa.
Panel diskusiju "Pregovaračka poglavlja iz ugla AP Vojvodine - preduzetništvo, industrijska politika, zapošljavanje, socijalna politika (Poglavlja 19 i 20) i Finansije (poglavlje 32)" organizovao je Centar za regionalizam uz podršku Pokrajine.