Vesti
Svet
Nacionalni front u vođstvu
07.12.2015. 20:00
Izvor: e-novine.com
Nacionalni front u vođstvu
Ekstremno desničarski Nacionalni front (FN) koji predvodi Marin le Pen ostvario je rekordno dobre rezultate u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj, pokazuju prve procene po zatvaranju birališta. Ako dobije većinu, biće to prvi put da je Nacionalni front dobio vlast u bilo kom regionu.
Nacionalni front (FN) osvojio je na jučerašnjim izborima između 27,2 i 30,8 odsto glasova i u vođstvu je u najmanje šest od 13 regiona posle prvog kruga glasanja. Sarkozijeva Republikanska partija druga je po rezultatima u prvom krugu regionalnih izbora, iza Nacionalnog fronta ali ispred Socijalista.
Izbori tokom zvaničnog vanrednog stanja zbog terorističkih pretnji održani su uz neverovatne mere obezbeđenja, naročito u Parizu, i imali su relativno slab odziv od 43,01 odsto.
Liderka ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen pozdravila je "veličanstven rezultat" prvog kruga održanih regionalnih izbora, a bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je isključio bilo kakav savez sa Socijalističkom partijom predsednika Fransoa Olanda, kako bi se sprečilo da vlast u regionalnim savetima dobije ekstremna desnica.
Dan posle izbora, francuski mediji, od Figaroa do Imanitea, u potpunom su šoku, iako su nedavne ankete pokazale da je popularnost FN porasla posle terorističkih napada u Parizu i to između četiri i sedam odsto.
“Partija Marin le Pen danas je, bez premca, prva stranka u Francuskoj”, piše urednik Aleksis Breze u tekstu za “Le Figaro” pod naslovom “Šok”. Za Gijoma Gubera iz dnevnika “La Croix”, reč je o “brutalnom šoku” koji se može prevazići izlaskom apstinenata na drugi krug glasanja. U članku za dnevnik “Libération”, Loran Žofren piše da je trenutak da republikanci shvate da je najgore pred njima. U listu “L'Humanité” Patrik Apel-Miler poziva da u drugom krugu svi glasaju protiv pretnje koju FN predstavlja.
Gubitnica prvog kruga, Partija socijalista (PS), izgubila je glavu i više od uspaničenih medija, i već u ponedeljak počela da pravi neformalnu koaliciju sa Sarkozijem, tako što je odlučila da u tri regije gde je zauzela treće mesto, povuče liste kandidata i tako primora svoje glasače da se opredeljuju za "manje zlo". Francuzi, međutim, ne bi bili Francuzi da se, odmah posle dobijanja partijske direktive, nije oglasio Žan-Pjer Masere, nosilac PS liste za Alzas, Lorenu, Šampanj i Ardene, da saopšti kako mu ne pada na pamet da se povuče iz drugog kruga regionalnih izbora.
I zbilja, ako se pogleda razlika u procentima između FN i PS koja se kreće oko 4,4 odsto, a imajući u vidu oko 14 odsto glasova rasutih na manje stranke i pokrete, jasno je da bi konačni rezultati regionalnih izbora u Francuskoj mogli da budu povoljniji za socijalistu Olanda, nego što se to čini ovog gubitničkog ponedeljka kada emocije nadvladavaju razum.
Drugi izborni krug biće održan za sedam dana.