Vesti
Svet
ERDOGAN HAPSI PROTIVNIKE Privedeno 67 osoba bliskih propovedniku Fetulahu Gilenu
11.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
ERDOGAN HAPSI PROTIVNIKE Privedeno 67 osoba bliskih propovedniku Fetulahu Gilenu
Turska policija danas je danas u 10 velikih gradova sprovela veliku akciju hapšenja 67 osoba povezanih sa propovednikom Fetulahom Gilenom koji je od saradnika postao glavni protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, javila je agencija Anadolija.
Nalozi za hapšenje izdati su za čelnike umerenog Islamističkog pokreta imama Fetulaha Gilena, koji živi u SAD. Među njima ima i novinara, kao i profesora univerziteta. Četrdeset troje osumnjičenih su u inostranstvu i samo petoro je danas privedeno.
Turska vlada optužuje Gilena da je pokušao državni udar, što Gilen demantuje, i proglasila je njegov pokret za terorističku organizaciju.
Tužilaštvo Ankare koje vodi istragu "terorističke mreže" pod Gilenovim vođstvom izdalo je naloge za hapšenje što je dovelo do niza pretresa u deset gradova, među kojima su Ankara, Istanbul i Izmir.
Na spisku traženih osoba je bivši zvaničnik dnevnika "Zaman", Ekrem Dumanli, i jedan od direktora holdinga Koza-Ipek.
Gilen je od nekadašnjeg Erdoganovog saveznika postao njegov glavni protivnik, od korupcionaškog skandala 2013.
On iz SAD vodi veliku mrežu škola, nevladinih organizacija i firmi.
Šef turske države optužuje Gilena da je uspostavio paralelnu državu s ciljem da ga sruši, što Gilenove pristalice demantuju.
U poslednje dve godine turske vlasti su pojačale čistke, posebno u policiji i pravosuđu kao i pogon bliskih saradnika Gilena i njegovih finansijskih interesa.
Erdogan je ponovio da želi da završi sa Gilenom kome će u Turskoj biti suđeno u odstustvu za pokušaj državnog udara.