Vesti
Društvo i ekonomija
Elektronske građevinske dozvole od Nove godine
16.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
Elektronske građevinske dozvole od Nove godine
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajlović izjavila je danas da će od 1. janura u celoj Srbiji početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole i da će taj sistem za korišćenje biti jednostavniji od fejsbuka.
- “Mi smo ovo uradili za teritoriju cele Srbije, nema delova zemlje gde se ovo neće primenjivati” - rekla je Mihajlović, koja je zajedno sa novinarima isprobala sistem za elektronske gradjevinske dozvole u Gradjevinskoj školi "Branko Žeželj", navodeći da će uhodavanje trajati do marta.
Sigurno ćemo od marta početi u potpunosti da izdajemo elektronske građevinske dozvole”, rekla je Mihajlović.
Ona je istakla da je to uhodavanje, na primer, u Makedoniji trajalo malo duže i da će se Ministarstvo truditi da brže reši početničke probleme.
Prema njenim rečima, Zakon o planiranju i izgradnji daje rezultate i u oktobru 2015. u odnosu na isti mesec 2014, Srbija je izdala 35 odsto više građevisnkih dozvola.
- Takođe, prosek izdatih dozvola u prethodnih nekoliko meseci je u odnosu na prethodnih sedam godina veći za 23 odsto, a vrednost izvedenih radova je veći za više od 60 odsto u oktobru nego u istom mesecu 2014. godine” - naglasila je Mihajlović.
Ona je kazala da se obučavaju treneri koji će obučavati predstavnike lokalnih smaouprava i da se ministarstvo zajednički trudilo sa NALED-om, USAID-om i GIZ-om da sve to bude vrlo jednostavno.
Mihajlović je podsetila da se Srbija ove godine popela na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja za više od 30 mesta navodeći da je cilj da sledeće godine budemo medju prvih 20 ili 30 zemalja, čemu će svakako doprineti elektronska grajdevinska dozvola.
Obećali smo tada da ćemo 1. janura sigurno krenuti sa izdavanjem elektronske gradjevinske dozvole i drago mi je da ćemo rok ispoštovati”, naglasila je Mihajlović.
Ona je naglasila da je sistem lakši za upotrebu nego fejsbuk I da kao kada se ulazi u svoj nalog I pravi mejl adresa tako će korak po korak I taj sistem da void korisnika da uradite sve što je potrebeno.
Mihajlović je tom prilikom obišla 32 polaznika iz lokalnih samouprava koje se obučavaju za upotrebu tog sistema.