Vesti
Svet
DNO: Sunovrat rublje i ruske ekonomije
28.12.2015. 20:00
Izvor: Mondo
DNO: Sunovrat rublje i ruske ekonomije
Poljuljana ruska valuta rublja pala je na najniži nivo u 2015. godini, jer sunovrat cena nafte nastavlja da ugrožava perspektive recesijom pogođene privrede Rusije
Rublja je pala na 72,46 rubalja za dolar, što je prvi put od decembra 2014. godine se našla ispod nivoa od 72 rubalja za dolar.
I prema evropskoj valuti evru, ruska valuta je pala na najniži nivo od avgusta, odnosno na 79,55 rubalja za evro.
"Mnogi stručnjaci veruju, pa i ja, da smo dotakli dno i da je najgora kriza prošla. Naredna godina će biti veliki izazov. Javna potrošnja će se zasigurno smanjiti, jer će državni prihodi pasti", izjavio je bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin za rusku novinsku agenciju Interfaks.
Kako javlja njujorška agencija "Blumberg", bruto domaći proizvod (BDP) Rusije je u novembru pao prvi put za poslednjih pet meseci, jer se pad cena nafte negativno odrazio na potrošnju i industrijsku proizvodnju.
Prema desezoniranim podacima, BDP Rusije je u novembru pao za 0,3 odsto posle rasta od 0,1 odsto iz oktobra i od 0,3 odsto iz septembra, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici ruskog ministarstva ekonomije.
Na godišnjem nivou, BDP je pao za 4,0 odsto, prenosi njujorška agencija.
Ruska rublja je, uz današnju deprecijaciju, od početka ove godine izgubila skoro 19 odsto vrednosti, navodi "Blumberg", i na putu je da zabeleži treći godišnji pad, nakon što je cena nafte "skliznula" na najniži nivo za 11 godina, a vlade SAD i nekih evropskih zemalja zadržale sankcije protiv Moskve zbog njene navodne umešanosti u ukrajinsku krizu.