Vesti
Politika
RS sutra slavi Dan republike, Vučić i ministri u Banjaluci
08.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
RS sutra slavi Dan republike, Vučić i ministri u Banjaluci
Centralna proslava Dana Republike Srpske (RS) i svečana akademija pod nazivom "Zavet slobodi" biće održani sutra, 9. januara, u sportskoj hali "Borik" u Banjaluci.
Najavljeno je da će svečanoj akademiji prisustvovati 1.200 zvanica, među kojima premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri iz Vlade Srbije, kao i srpski patrijarh Irinej.
Predsednik RS Milorad Dodik održaće u Administrativnom centru Vlade RS tradicionalne prijeme za predstavnike zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih organa i institucija RS, predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH, velikodostojnike verskih zajednica, kulturne i naučne radnike, privrednike, predstavnike boračkih organizacija, sportiste, studente, nagrađene učenike i medije.
U sklopu obeležavanja Dana i krsne slave RS predviđeno je polaganje venaca poginulim pripadnicima Vojske RS na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici i grobnici 12 banjalučkih beba na Gradskom groblju.
Vlasti RS ove godine su odlučile da obeležavanju Dana Republike daju veći značaj u odnosu na prethodne godine, kako bi poslali poruku da ne priznaju odluku Ustavnog suda BiH koji je 9. januar proglasio neustavnim kao Dan republike i krsnu slavu RS.
Entitetska vlast je naložila isticanje zastava RS u svim gradovima i opštinama, kao i institucijama, a nalog da istaknu zastave na zgradama dobili su i predstavnici zajednica etažnih vlasnika u Banjaluci.
Širom RS postavljeni su bilbordi na kojima je ispisano "Srećan ti dan RS", "Slavimo Republiku".
Mladi SNSD-a su prethodnih dana organizovali kampanju deljenja razglednica, na kojima se traži odlazak visokog predstavnika i stranih sudija iz BiH.
Bura u vezi sa proslavom Dana RS krenula je 26. novembra prošle godine kada je Ustavni sud BiH, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim 9. januar, kao dan kada se proslavlja Dan RS.
U odluci suda navedeno je da je obeležavanje Dana republike na taj dan diskriminatorsko za građane RS koji nisu Srbi, s obzirom da se 9. januara obeležava i krsna slava RS, Sveti Stefan.
Srpski poslanici u parlamentu BiH su 9. januara 1992. godine u Sarajevu održali Skupštinu srpskog naroda u BiH i proglasili Srpsku Republiku BiH, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.
Lideri vodećih političkih partija, kako oni iz vladajuće koalicije, tako i iz opozicije, 29. novembra odbacili su odluku Ustavnog suda BiH i najavili refrendum o tom pitanju.
Predstavnici RS tvrde da je obeležavanje Dana republike sekularnog karaktera, jer se u Zakonu o praznicima nigde ne pominje proslava krsne slave, Svetog Stefana.
Bošnjački političari i dalje se protive proslavi Dana republike i niko od njih sutra neće doći u Banjaluku, optužujući politički vrh RS da ne poštuje odluke Ustavnog suda RS.
Ta odluka još nije stupila na snagu, tako da vlasti RS obeležavanjem Dana republike ne krše tu odluku.
Takođe, bošnjački političari kritikovali su dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na proslavu u Banjaluku, smatrajući da tim činom on radi na destabilizaciji BiH.