Vesti
Politika
Čanak: Nema pravne države dok se Vojvodini ne vrate dve milijarde evra
11.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Čanak: Nema pravne države dok se Vojvodini ne vrate dve milijarde evra
Stotine članova i simpetizera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) na čelu sa predsednikom stranke Nenadom Čankom predalo je inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu.
Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da je ova inicijativa samo upozorenje i da sledeći put ovakvo okupljanje neće biti samo simbolično.
- Pre deset godina okupili smo se ispred Skupštine Srbije kada je usvojen Ustav i bili smo protiv toga. Tada su svi govorili da je on mnogo važan, a sada ga se svi odriču. Danas se pitamo da li će se uopšte primnjivati i zašto se ne primenjuje samo onaj deo koji se odnosi na Vojvodinu – izjavio je Čanak ispred Ustavnog suda.
On je dodao da nema pravne države dok se Vojvodini ne vrate dve milijarde evra za koliko je zakinuta u poslednjih deset godina.
- Da vidimo da li će ovaj sud biti brz i efikasan u ovom slučaju kakav je bio kada su ukidane nadležnosti Vojvodine – rekao je Čanak i dodao "tu smo da ih podsetimo - radite svoj posao ili odlazite".
On je naglasio i da veruje u nezavisnost te institucije, koja sada treba da se pokaže.
- U Ustavnom sudu samo je službenik primio inicijativu i nadam se da će rezultat uslediti, pošto će Ustavni sud reagovati. Verujem u nezavisnost te institucije i sada oni treba da se pokažu - rekao je Čanak.
Odgovarajući na novinarsko pitanje, Čanak je rekao da na protestu nema demokrata i naveo da ne treba da zove nekoga da brani sopstvenu zemlju i rođena prava.
- Ko je predsednik vlade Vojvodine, iz koje je stranke? Nema ih nigde, njih pitajte, a ne mene zašto nisu ovde. Ja nisam Bojan Pajtić, ovde smo došli simbolično i to je deo kampanje "Pravda za Vojvodinu", koja traje već 25 godina - rekao je Čanak.
Protestna šetnja Lige socijaldemokrata Vojvodine počela je danas pre 12 sati, a kolona koju je predvodio Čanak, prošetala je od Trga Nikole Pašića do zgrade Ustavnog suda u Nemanjinoj, noseći transparente "Pravda za Vojvodinu", "Gde ste sada ustavobranitelji", "Čije su naše pare", "Vojvodina, naša dika..."
Saobraćaj se svo vreme protesta odvijao normalmno, jer se kolona kretala trotoarom uz pratnju policije.