Vesti
Svet
Danci se premišljaju, a Švajcarci uveliko otimaju
15.01.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Danci se premišljaju, a Švajcarci uveliko otimaju
Dok se Danska suočava sa kritikama zbog kontroverznog plana o oduzimanju vrednih predmeta izbeglicama, Švajcarska već godinama od tražilaca azila uzima novac, potvrdile su švajcarske vlasti.
Švajcarska može da konfiskuje tražiocima azila u toj zemlji sume veće od od 1.000 švajcarskih franaka, što je oko 996 evra, rekla je za AFP portparolka švajcarskih migracionih vlasti Selin Kolprat.
"Ta praksa je zasnovana na činjenici da Švajcarska želi da ljudi koji pristižu u tu zemlju doprinesu što je više moguće pokrivanju troškova azilskog procesa i socijalnih davanja", napisala je ona u mejlu francuskoj agenciji.
Kolprat je svojom izjavom potvrdila informaciju koja je juče objavljena u programu na državnom SRF kanalu, a prema kojoj tražioci azila koji imaju više od 1.000 švajcarskih franaka kada dođu u prijemni centar moraju da taj novac predaju, a zauzvrat će dobiti priznanicu.
Ona je objasnila da, u praksi, osoba mora da ima najmanje 1.500 švajcarskih franaka u džepu da bi joj bila konfiskovana bilo koja suma.
Švajcarski zakon se od nacrta zakona o kojem trenutno raspravlja danski parlament razlikuje po tome što ne dopušta da tražiocima azila budu oduzeta materijalna dobra, rekla je ona.
Danski predlog zakona bi dopustio danskim vlastima da tražiocima azila oduzmu gotovinu veću od 10.000 kruna, što je oko 1.340 evra, kao i individualne predmete vrednije od te sume.
Koleginica Kolpratove Lea Verhajmer rekla je u sinoćnom programu na švajcarskoj televiziji da "ukoliko osoba samovoljno napusti Švajcarsku u roku od sedam meseci, može da povrati novac".
Švajcarski zakon takođe zahteva od izbeglica kojima je dozvoljeno da žive i rade u toj zemlji da predaju u državnu kasu više od 10 odsto svoje zarade tokom 10-godišnjeg perioda, ili 15.000 švajcarskih franaka ukupno, kako bi pomogli u pokrivanju troškova azislkog procesa.
UNHCR, koji je osudio predlog zakona o kojem debatuje danski parlament upozoriviši ga da podstiče ksenofobiju, u međuvremenu je danas saopštio da je takav nacrt i ranije izazvao zabrinutost kad je reč o švajcarskom zakonu.