Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Otpust duga "Er Srbiji" predviđen ugovorom
18.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Mihajlović: Otpust duga "Er Srbiji" predviđen ugovorom
Otpust duga koji je zatražen od beogradskog aerodroma prema "Er Srbiji" predviđen je ugovorom i zbog toga niko neće trpeti, niti imati štetu, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
"Ne vidim nikakav problem što smo ispoštovali ne samo ugovornu obavezu, nego smo omogućili da se dalje radi. To što je država sada uradila jeste da je omogućila da i Aerodrom i Er Srbija dalje rade", rekla je ministarka.
Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla da postoji ugovor o tome, koji je javan.
"Imamo ugovor koji je objavljen i javan, napravljen je ugovor i to je dogovor dve ugovorne strane. Mislim da je tu potpuno jasno po ugovornim stranama, takva odluka je odneta i mislim da je Srbija samo dobila i razvojem aerodroma, i aerodrom se ovom brzinom ne bi razvijao da nema Er Srbije koja se ovom brzinom razvija", rekla je Mihajlović.
Ona je kazala da je stanje "Jat ervejza" pre dve godine "nebo i zemlja u odnosu na današnji aerodrom i u odnosu na Er Srbiju danas".
"Vi meni hoćete da kažete da ce aerodrom imati ozbljne probleme zato što je u ugovoru koji postoji oprošten novac za Er Srbiju, ali zar ne mislite da je odlično što je Er Srbija ovde, što aerodrom i Er Srbija danas funkcionišu i prihode koji ostvaruju su takvi da ne bi to mogli da zamislimo pre dve godine", odgovorila je Mihajlović na pitanje novinara KRIK-a da li je aerodrom na šteti zbog toga.
Ministarka je kazala da je normalno da država vodi računa o svom velikom investitoru, kao što su su to radile sve prethodne vlade.
"Da podsetim na Fijat, jesmo li pomogli i mi još zvanično ne znamo kako izgleda ugovor Fijata i šta država danas radi da bi omogućila da Fijat radi. Nemam ništa protiv toga da se pojavi veliki investitor, da dođe na primer Mercedes i napravi svoju fabriku. Ja sam za to da mi kao država damo sve što možemo da bi on radio ovde", kazala je Mihajlović i ponovila da zbog oprosta dugova niko neće trpeti.
Ona je kazala da se Aerodrom "Nikola Tesla" u Srbiji dobro razvija i jedini u regionu ima trend rasta.
Upitana o privatizaciji Aerodroma, ministarka je kazala da još nije doneta konačna odluka.
"Dajte malo vremena da se sve završi po redu kako smo pričali. Ništa nećemo raditi netransparentno, zato smo prvo razgovarali da dobijemo privatizacionog savetnika koji će pregledati sve bilanse i dati svoje predloge", rekla je ona.
Mihajlović je navela i da mnogo toga može biti u predlozima, i da se može desiti da ne dođe do privatizacije, da bude strateško partnerstvo i da je preostalo još mnogo toga što treba da se uradi. Mreža KRIK objavila je danas da je Vlada Srbije zatražila od beogradskog aerodroma otpust više od 22 miliona dolara duga koji je napravio avio-prevoznik "Er Serbia".
Kako KRIK navodi u tekstu, 30. decembra Vlada Srbije odlučila je da pomogne avio-kompaniji "Er Serbia" .
Ta pomoć, kako tvrdi KRIK, nanosi štetu beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" koji je u državnom vlasništvu i neće moći da naplati više od 2,3 milijarde dinara (22 miliona dolara) duga koji je "Err Serbia" napravila.