Vesti
Politika
Dačić: Srbija neće dozvoliti povratak izbeglica na svoju teritoriju
19.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Srbija neće dozvoliti povratak izbeglica na svoju teritoriju
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće dozvoliti povratak izbeglica na svoju teritoriju i da će preduzeti odgovarajuće mere ukoliko neke susedne zemlje povuku jednostrane poteze.
Dačić je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom poručio da će Srbija preduzeti odgovarajuće mere ukoliko Hrvatska, Slovenija i Austrija povuku jednostrane poteze kada je reč o rešavanju problema izbeglica i migranata.
Srbija je od početka godine na primila 35.000 iregularnih migranata, što je za 6.000 više nego od januara do maja prošle godine, precizirao je šef srpske diplomatije.
On je objasnio da je ministar spoljnih poslova Slovenije došao u Srbiju kako bi srpskog premijera izvestio o inicijativi predsednika Vlade Slovenije Mira Cerara, upućenom predsedniku Evropke komisije Žan-Klodu Junkeru i premijerima država na balkanskom migracionom putu, o potrebi za iznalaženje zajedničkog odgovora na očekivano povećanje broja migranata.
- Važno je da budemo međusobno informisani o merama i aktivnostima koje se preduzimaju. To je Vučić i rekao Erjevecu i kao poruku slovenačkom premijeru. Srbija traži i očekuje od EU da se uspostavi i definiše jasna evropska politika potom pitanju - rekao je Dačić novinarima.
Ministar je ponovio da je Srbija protiv jednostranih poteza bilo koje države i poručio da će sve mere morati da budu deo evropske jedinstvene politike.
Dačić je konstatovao da će zatvaranje granica, smanjenje propusne moći i ostalih jednostranih mera, vezi sa Šengenskim sporazumom, kao što to najavljuje Austrija, izazvati lančane reakcije duž cele zapadnobalkanske rute.
- Očekuje se da će takve mere preduzeti Austrija, što će verovatno izazvati reakciju Slovenije, a zatim i Hrvatske. To će nužno dovesti do toga da i mi moramo da preduzimamo određene stavove i mere i aktivnosti - rekao je Dačić i dodao da je važno da se izbegnu unilateralna i jednostrana rešenja.
Prema njegovim rečima, reakcija države će zavisiti od reakcije ostalih država na migracionom putu i Srbija ne može i neće da dozvoli da migranti ostanu u zemlji.
On je dodao i da se čudi zašto niko od migranata ne ide na Kosovo u, kako je rekao "centar demokratije i razvoja, na veliku prosperitetnu teritoriju".
Niko neće ostati u Srbiji ko nije tražio azil po međunarodnim procedurama. Ako neko računa da će da reši problem tako što će migranti ostati u Srbiji, mi vam garantujemo da neće.
Ivica Dačić
- Mi smo postupali korektnije nego mnoge evropske zemlje, ali nismo baš ni glupi i sugurno da ćemo postupati u skladu sa našim interesima vodeći računa o evropskom putu Srbije. Nećemo biti ništa manje Evropljani od vodećih zemalja EU - zaključio je Dačić.
Erjavec: Ako Austrija i Nemačka preduzmu mere, i Slovačka će
Njegov slovenački kolega Erjavec se saglasio sa njim kada je reč o oceni o sve boljim odnosima Slovenije i Srbije, potvrdivši da se privredni rast povećao za šest odsto i poručio da je veoma zadovoljan što je Slovenija podržala Srbiju ka EU i otvaranju dva poglavlja, 32 i 35.
On je dodao da je u Beograd došao kako bi predstavio inicijativu Cerara u vezi sa migracijskom krizom i ukazao na činjenicu da je za manje od četiri meseca u Sloveniju došlo oko 420.000 migranata.
- Znamo da u narednim mesecima možemo da očekujemo da se migracioni talas poveća. Nažalost nema zajedničkog evropskog rešenja i zato je naš predsednik vlade došao sa inicijativom na koji način bismo mogli da rešimo taj problem - rekao je Erjavec, koji nije želeo da iznosi detalje.
Slovenački ministar je potvrdio da će ta država uvesti odgovarajuće mere ukoliko to budu učinile Austrija i Nemačka u vezi sa strožim prijemom migranata.
- Koordinacija među državama na migracionom putu je veoma značajna i Srbiju tu ima izuzetnu ulogu - rekao je Erjavec.
On je pohvalio dosadašnje aktivnosti Srbije u vezi sa migracionom krizom i dodao da je Srbija učinila sve u vezi s tim što je bilo dogovoreno u Briselu.
- Zato je Srbija za naš kredibilni partner kada je reč o rešavanju tog problema - zaključio je Erjavec.