Vesti
Svet
EU za dalju kontrolu unutar Šengena, prete Grčkoj
25.01.2016. 20:00
Izvor: Mondo
EU za dalju kontrolu unutar Šengena, prete Grčkoj
Države članice EU pozvale su Evropsku komisiju da se pripremi za produženje privremenih kontrola granica unutar šengenskog prostora i do dve godine, izjavio je danas holandski ministra za migracije Klas Dijkof.
"Trenutno, privremene pogranične mere mogu se primeniti samo na ograničen period od šest meseci. Ali priliv tražilaca azila bez presedana, koji je primorao države članice da ove mere donesu na nacionalnom nivou, još se nije smanjio", rekao je Dijkof.
Holandski ministar je danas predsedavao neformalnom ministarskom sastanku u Amsterdamu posvećenom pitanju izbeglica.
"Tako da su zemlje članice pozvale Komisiju da pripremi pravnu i praktičnu osnovu za produženje privremenih pograničnih mera u okviru Tačke 26 šengenskog sporazuma", rekao je Dijkof, misleći na tačku koja omogućava da se kontrole na unutrašnjim granicama produže do dve godine.
Ministri unutrašnjih poslova EU zatražili su danas od Grčke da uloži veće napore radi zaštite spoljnih granica EU i kontrolisanju priliva izbeglica, a neki su čak zapretili Atini da će biti isključena iz zone Šengena.
Austrija i Nemačka zatražile su od Atine da učini više da smanji priliv izbeglica koje preko mora dolaze iz Turske, što je postala glavna ruta za njihov dolazak u Evropu.
"Grčka mora da pojača svoje granične resurse i prihvati pomoć", rekla je austrijska ministarka unutrašnjh poslova Johana Mikl-Lajtner.
Ona je upozorila je da će se, ako se ništa ne bude promenilo u obezbeđivanju spoljne granice EU, šengenska međa pomeriti u pravcu Centralne Evrope.
Ministarka je, pred Savet ministara unutrašnjih poslova EU u Amsterdamu, poručila svojim kolegama da ostaje odluka Vlade Austrije o ograničenju prihvata azilanata.
Prema njenim rečima, osnovno je da Grčka štiti spoljnu granicu EU i da mora učiniti što pre, sve što može, kako bi pojačala resurse za stvarnu zaštitu granice.
Austrija, Nemačka i još nekoliko članica Šengen zone već su uvele privremene kontrole na svojim granicama.
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer zatražio je od Grčke da "uradi svoje domaće zadatke".
"Želimo da sačuvamo Šengen, želimo zajednička evropska rešenja, ali vreme nam ističe", upozorio je on dodavši da je ključ za rešenje migrantske krize dogovor sa Turskom o zaustavljanju priliva migranata.
Prošle godine EU i Turska postigle su dogovor po kojem će Brisel dati tri miljarde evra pomoći Ankari za rešavanje migrantske krize i ubrzati njen evropski put, a Turska će zauzvrat poboljšati uslove za prihvat izbeglica i smanjiti mogućnosti njihovog krijumčarenja.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini danas je tokom posete Ankari izjavila da je uverena da će Turska dobiti taj novac u "razumnom roku".
Dvodnevni sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova prvi je takve vrste tokom predsedavanja Holandije EU koja želi da do 30. juna postigne dogovor o uspostavljanju nove agencije za nadzor evropskih granica.
Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas da EU mora da učini sve da bolje zaštiti svoje spoljne granice, ali da Šengen nije ugrožen, kao i da ne postoji predlog o suspenziji Grčke iz zone Šengena.
Dok su ministri na sastanak dolazili brodom jednim od čuvenih kanala u Amsterdamu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel organizovala je protestni performans u vodi.
U kanal su spustili čamac pun lutaka sa prslucima za spasavanje koji predstavljaju izbeglice, a na transparentu je pisalo "Lideri Evrope ne treba da brinete za izbore, već za udžbenike istorije"
Dok ministri zasedaju u Amsterdamu, u sedištu Europola u Hagu od danas zvanično počinje da radi novi Centar za borbu protiv terorizma koji bi trebalo da poboljša razmenu podataka među članicama EU.