Vesti
Sport
Srpski košarkaši posle žreba za kvalifikacije: Sad je sve na nama, Rio - kruna generacije
27.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Srpski košarkaši posle žreba za kvalifikacije: Sad je sve na nama, Rio - kruna generacije
Srpski košarkaški reprezentativci prihvatili su ulogu favorita na kvalifikacionom turniru u Beogradu i poručili da očekuju da uz podršku navijača obezbede plasman na Olimpijske igre, prvi put posle 12 godina.
"Pre svega, zahvalio bih se ljudima iz KSS koji su uradili odličan posao i omogućili da budemo domaćini turnira. Grupa je teška, iako možda imena protivnika nisu zvučna i atraktivna, nikako ne smemo da se opustimo ili nekoga potcenimo", rekao je Raduljica za sajt Saveza.
Centar Panatinaikosa rekao je da je sadašnja generacija zaslužila da se nađe na Olimpijskim igrama u Riju.
"To bi bila kruna ovog ciklusa koji je počeo u Madridu 2014. godine. Na nama je da se dobro spremimo i izborimo plasman na Olimpijske igre. Verujem da ce Kombank arena biti krcata i da ćemo uz podršku sjajnih navijača ostvariti zacrtani cilj", naveo je Raduljica.
Sjajni šuter Bogdan Bogdanović ističe da nema problem sa ulogom favorita na kvalifikacionom turniru.
"Nema tu neke posebne priče, sve je sada na nama. Favoriti smo i od toga ne bežimo, ali ne bi trebalo da se napravi svadbarska atmosfera kao da smo već obezbedili plasman na OI. Trebalo bi da se fokusiramo i maksimalno koncentrišemo na te meceve", poručuje Bogdanović, uz nadu da će svi igrači biti zdravi.
NJegov saigrač Nikola Kalinić izjavio je da je zadovoljan žrebom, ali da ne sme da bude opuštanja.
"Izbegli smo najjače ekipe, mada i nije moglo da nam bude mnogo teško jer je žreb bio poludirigovan. Bez obzira na to, ne smemo ni u kom slučaju da se opuštamo i mislimo da je da smo se već plasirali na OI. Pune tribine Arene biće nam još jedan motiv i dodatni podstrek za što bolje igre. Verujem da cete nas u avgustu gledati u Riju, znamo šta bi trebalo da uradimo", jasan je bio Kalinić.
Krilni igrač Marko Simonović rekao je da ekipa ima sasvim dobre šanse da se nađe u Brazilu, iako ne misli da je čeka lagan posao.
"Domaćini smo i favoriti, ali nijednog momenta ne smemo da se opustimo jer niko neće doći u Beograd sa belom zastavom. Češka i Letonija su letos na Evropskom prvenstvu pokazale da poseduju veliki kvalitet, Portoriko je bio učesnik na poslednja tri Olimpijska turnira zaredom, tako da su i oni sigurno ozbiljni i tražiće svoju šansu. Angola je prvak Afrike, što znači da vrede, a jedino o Japanu nemam informacije".
Iskusni bek Dragan Milosavljević deli mišljenje saigrača.
"Puno će nam značiti podrška publike, ali to ne sme da nas optereti, već da nam da dodatno samopouzdanje i agresivnost. Iako smo favoriti, svaku utakmicu treba da odigramo maksimalno ozbiljno i angažovano. Sigurno da ce biti teško, ali svi očekujemo plasman u Rio što je i bio glavni cilj, postavljen još prošlog leta", zaključio je Milosavljević.
Srbija će na turniru u Beogradu, koji se održava od 4. do 10. jula, igrati u grupi sa Angolom i Portorikom, dok su u B grupi Češka i Letonija, a samo pobednik ide u Rio.