Vesti
Svet
Kineski mediji: Džordž Soroš je "objavio rat" juanu
27.01.2016. 20:00
Izvor: Blic
Kineski mediji: Džordž Soroš je "objavio rat" juanu
Kineski državni mediji uputili su danas salve jetkih komentara na račun milijardera Džordža Soroša i drugih trgovaca valutama, pošto se kurs juana našao pod pritiskom, optužujući ih za "objavu rata" kineskoj valuti.
Soroš je, tokom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu prošle nedelje, izjavio za televiziju "Blumberg" da drugoj najvećoj ekonomiji sveta, u kojoj je, prema zvaničnim podacima, rast već usporio na najniži nivo za 25 godina, predstoje novi problemi. "Tvrdo sletanje je praktično neizbežno", rekao je.
Ovaj milijarder, čije se enormne valutne transakacije u pojedinim zemljama i dalje smatraju krivim za azijsku finansijsku krizu 1997, naveo je deflaciju i preveliki dug kao razloge usporavanja rasta kineske privrede, podseća francuska agencija.
Uobičajeno stabilan juan, čiju vrednost kontroliše Peking, našao se poslednjih nekoliko sedmica i meseci pod pritiskom na stranim tržištima usled odliva kapitala, zbog čega su vlasti potrošile stotine milijardi dolara za odbranu njegovog kursa.
Kineska državna novinska agencija Sinhua komentariše danas da je Soroš predvideo ekonomske teškoće u Kini "nekoliko puta u prošlosti", dodajući da "ili berzanski špekulanti nisu uradili domaći zadatak, ili...namerno pokušavaju da stvore paniku kako bi zgrabili dobitak".
Novine na engleskom jeziku Global Tajms okrivile su "zapadnjake", jer ne "prihvataju odgovornost za nered" u svetskoj ekonomiji.
Ovi komentari dolaze nakon što je u inostranom izdanju lista "Narodni dnevnik" (People's Daily), koji je, kako navodi Frans pres, službeno glasilo Komunističke partije, juče na naslovnoj strani plasiran tekst pod naslovom "Objava rata kineskoj valuti? Ha-ha".
Soroš je "javno 'objavio rat' Kini", napisao je "Narodni dnevnik", navodeći da je taj 85-godišnjak rekao da je zauzeo pozicije protiv azijskih valuta, prenosi francuska agencija AFP.