Vesti
Svet
Nemci otvoreno ucenili Ruse
29.01.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Nemci otvoreno ucenili Ruse
Izgradnja novog gasovoda koji bi udvostručio dotok ruskog gasa do Nemačke nastaviće se samo ako Rusija ne obustavi protok gasa preko Ukrajine i istočne Evrope, izjavio je nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel u poljskoj Vladi.
Tokom dvodnevne posete Poljskoj, Gabrijel je pokušao da umiri strahovanja poljskih zvaničnika, koji su naročito neprijateljski nastrojeni prema gasovodu "Severni tok 2", prenosi agencija Rojters.
Gabrijel je rekao da je već razgovarao sa zvaničnom Moskvom, kojoj je, kako kaže, preneo da je realizacija gasovoda "Severni tok 2" jedino moguća, ako se posle 2019. godine, kada ističe ugovor Kijeva i Moskve o tranzitu gasa, nastavi sa protokom ruskog gasa preko ukrajinske teritorije.
Nemački zvaničnici su ranije saopštili da će gasovod "Severni tok 2" ublažiti problem povezan sa smanjenjem evropske proizvodnje gasa, kao i potencijalne prekide u isporukama koje idu preko sukobima zahvaćene Ukrajine.
Ovaj gasovod je, međutim, podelio Evropsku uniju, nakon što su ruska gasna kompanija Gasprom i njeni evropski partneri potpisali u septembru prošle godine akcionarski ugovor o izgradnji gasovoda Severni tok 2, koji prema planu treba da prolazi ispod Baltičkog mora do Evrope, navodi Rojters.