Vesti
Svet
Iranu oslobođeno "zamrznutih" 100 milijardi dolara
01.02.2016. 20:00
Izvor: Blic
Iranu oslobođeno "zamrznutih" 100 milijardi dolara
Iran je saopštio danas da sada ima prostup sredstvima vrednim 100 milijardi dolara, koja su mu u svetu odmrznuta nakon primene nuklearnog sporazuma Teherana i svetskih sila.
Portparol iranske vlade Mohamad Bager Nobakt rekao je da je veći deo novca ležao u bankama u Kini, Indiji, Japanu, Južnoj Korej i Turskoj, nakon što su Iranu pooštrene međunarodne sankcije 2012. godine zbog njegovog spornog nuklearnog programa.
Zvaničnik centralne banke Naser Hakim je, kako navodi iranska poluzvanična agencija ISNA, rekao da je devet iranskih banaka sada ponovo povezano sa servisom SWIFT čije je sedište u Belgiji, a preko kojeg se obavljaju transferi između finansijskih institucija.
Nijedna strana banka ne posluje u Iranu, a bankomati u Iranu još nisu povezani sa globalnim sistemom, prenosi AP.
"Sredstva (100 milijardi dolara) su potpuno oslobođena i možemo da ih koristimo", rekao je Nobakt u izjavi, objavljenoj na sajtu državne televizije Pres.
Prema njegovim rečima, veći deo tih sredstava pripada CBi i iranskom Fondu za nacionalni razvoj.
Iran neće, kako je objasnio, vratiti sav novac jer može da ga potroši za kupovinu robe.
Predsednik Iranske trgovinske komore Mohsen Džalalpur rekao je danas da iranski biznismeni već mogu da otvore akreditivna pisma za transakcije u drugim zemljama.
Istorijski sporazum sa Iranom doneo je ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu prošlog meseca, pošto su Ujedinjene nacije potvrdile da je ta zemlja, prema dogovoru, ispunila sve svoje obaveze u pogledu smanjivanja nuklearnih aktivnosti.