Vesti
Svet
UN zatražile oslobađanje Asanža!
05.02.2016. 20:00
Izvor: Mondo
UN zatražile oslobađanje Asanža!
Radna grupa UN saopštila je danas da su Velika Britanija i Švedska proizvoljno pritvorile osnivača portala Vikiliks Džulijana Asanža, koji nije napustio ambasadu Ekvadora u Londonu od decembra 2010. godine.
Prema saopštenju UN, njegov pritvor mora da se okonča, javila je agencija AP.
To telo, koji rade pod okriljem Komesara za ljudska prava UN, je dodalo i da Asanž ima pravo na kompenzaciju.
Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadoru u Velikoj Britaniji da ne bi bio izručen Švedskoj po optužnici za seksualno zlostavljanje. Švedsko tužilaštvo takođe želi da ga ispita zbog optužbi za silovanje dok je boravio u toj zemlji 2010. godine.
AP podseća da je upravo u tom periodu Vikiliks privukao veliku pažnju objavljivanjem poverljivih dokumenata iz arhiva SAD, Velike Britanije i drugih zemalja.
Asanž negira navode iz optužnice, ali je odbio da se vrati
u Švedsku radi saslušanja.
Švedska vlada je danas odbacila zaključke panela UN da je Asanž "nezakonito pritvoren".
Ispred ambasade Ekvadora okupili su se građani koji traže Asanžovo oslobađenje. Prisutan je i veliki broj televizijskih ekipa.
Iako je UN tražila oslobađanje, Velika Britanija odbacuje tu odluku i tvrdi da je Asanž svojevoljno izbegava zakonito hapšenje.
Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen.
On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.
Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.
Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji.
Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.