Vesti
Sport
Vavrinka: Ne može Đoković sve
08.02.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Vavrinka: Ne može Đoković sve
Švajcarac smatra da najbolji teniser sveta ni ove godine neće osvojiti sva četiri grend slem trofeja. "Rodžer Federer je najbolji svih vremena", izjavio četvrti igrač planete
Stanislas Vavrinka prošle godine je sprečio Novaka Đokovića da se dokopa trofeja na sva četiri grend slema u možda i najboljoj sezoni u karijeri, u kojoj je imao skor od 82 pobede i samo šest poraza.
Najbolji teniser planete je trijumfovao na Australijan Openu, Vimbldonu i US Openu, ali ga je Švajcarac zaustavio u finalu Rolan Garosa (4:6, 6:4, 6:3, 6:4) i onemogućio ga da trijumfuje prvi put u Parizu u karijeri.
Vavrinka je osvajanjem pehara u Bulonjskoj šumi 2015. godine stigao do drugog grend slem trofeja u karijeri, nakon što je godinu dana ranije osvojio Australijan Open.
Četvrti teniser sveta smatra da Đoković ni ove sezone neće uspeti da se dokopa trofeja na sva četiri najveća turnira.
"Ono što on radi je impresivno, igra odlično i dominantan je. Sva četiri grend slema? Možda, ali ako bih trebalo da prognoziram, rekao bih da neće uspeti u tome. Mislim da će neki drugi igrač osvojiti neki od najvećih turnira ove godine", izjavio je Vavrinka za francuski "RMC Sport".
Novak Đoković je sjajno počeo godinu. Odigrao je 12 mečeva bez poraza i osvojio dve titule. Najpre je trijumfovao na turniru u Dohi, a onda je šesti put u karijeri podigao pehar na Australijan Openu, što je pre njega pošlo za rukom samo Roju Emersonu, i tako stigao do 11. grend slema u karijeri.
Uprkos Novakovoj dominaciji poslednjih godina, Vavrinka smtara da je njegov zemljak Rodžer Federer, rekorder sa 17 grend slem trofeja i dalje neprikosnoven.
"Maestro je uvek Maestro zbog svih stvari koje je uradio u karijeri. Za mene on je najbolji igrač svih vremena", izjavio je Vavrinka.
On je dodao da mu nikada nije smetalo to što je bio u Rodžerovoj senci, naprotiv.
"Uvek sam naporno radio, ali činjenica da je uvek bio ispred mene mnogo mi je pomogla u karijeri. Ja sam stidljiva osoba i to što sam uvek bio u njegovoj senci bilo je dobro za mene, jer ljudima nisam bio mnogo zanimljiv i nisu se raspitivali o meni. To što sam mu uvek bio iza leđa, ali i prijateljstvo i druženje sa njim pomogli su mi da naučim mnogo", rekao je Vavrinka, koji je u paru sa Federerom 2008. u Pekingu osvojio olimpijsko zlato, kao i titulu u Dejvis kupu 2014. godine.