Vesti
Svet
Hamas pogubio svog komandira iz nepoznatih razloga
08.02.2016. 20:00
Izvor: Blic
Hamas pogubio svog komandira iz nepoznatih razloga
Islamska militantna grupa Hamas koja vlada Pojasom Gaze, objavila je da je pogubila jednog od svojih komanadira zbog "moralnih i prekršaja u ponašanju", ne ulazeći u detalje.
U kratkoj poruci na tviteru sinoć je navedeno da je Mahmud Eštevi, lokalni član vojnog krila te organizacije, ubijen nakon što je priznao krivicu.
Takođe je pomenuto da je odluku da se ubije Eštevi koji je pritvoren januara prošle godine, doneo "vojni i verski sud" za koji se pre nije znalo.
Hamas je sredinom 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, vođi sekularnog Fataha, koji ima podršku Zapada.
Tokom perioda sukoba s Izraelom hamasovci su ubili na desetine Palestinaca optuženih za špijunažu. Nije do sada bilo poznato da ta organizacija ubija svoje članove u vreme kada sukoba nema i nije jasno iz saopštenja koji su zapravo razlozi pogubljenja ako se ne radi o špijunaži.
Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč rekla je da prati taj slučaj sa zabrinutošću pošto ju je porodica obavestila da je Eštevi uhapšen i mučen zato što je kritikovao komandire Hamasa višeg čina.
Direktorka dela organizacije zadužene za Izrael i Palestinu Sara Baši kazala je da nisu mogli da ga posete ali da se tvrdnje porodice uklapaju u "krediblne izveštaje da bezbednosne snage Hamasa hapse i muče one koji izražavaju kritike".
Baši je apelovala na Hamas da povede istragu i "obuzda bezbednosne snage kako bi se ubuduće sprečila ubijanja".