Vesti
Svet
"Svet je pred novom recesijom, a jednu stvar NIKAKO ne bi trebalo raditi"
10.02.2016. 20:00
Izvor: Blic
"Svet je pred novom recesijom, a jednu stvar NIKAKO ne bi trebalo raditi"
Panika na svetskim berzama prenela se i na Aziju, akcije su u padu, u SAD vrednost nije bila niža u poslednje skoro dve godine, akcije evropskih banaka su na najnižem nivou za poslednje gotovo četiri godine, čak je i Džon Krajan, izvršni direktor "Dojče bank", morao lično da se obrati zaposlenima i pokuša da ih uveri da je banka "čvrta kao kamen".
"Dejli telegraf" već danima prati potrese na svetskim finansijskim tržištima koji bi mogli da vode novoj globalnoj recesiji, ali i navodi da bi cene akcija velikih banaka isto tako mogle da krenu da rastu već za par nedelja i sve se vrati u normali.
Bilo kako bilo, po ovom uglednom britanskom listu, jedno je sigurno, a to je da ako kriza ponovo krene, ovoga puta ne sme biti spasavanja velikih banaka.
List navodi da bi trenutna dešavanja na berzama mogla da budu znak da je jedna od finansijskih institucija ili više njih na putu da upadne u velike nevolje, pogođena otrovnom kombinacijom kamata koje su skoro na nuli i koje brišu profit banaka i velikih potencijalnih gubitaka od kolapsa cena sirovina, poput nafte.

Pustiti banke niz vodu
- Ako je zaista tako, moramo da se spremimo za to i pustimo da jedna ili više banaka propadne. Još jedna runda spasavanja je neprihvatljiva. Javne finansije neće izdržati to opterećenje, javnost će pobesneti, a kockanje sa moralom bilo bi preveliko. Ako stvarno vidimo da neke banke propadaju, moraćemo da budemo spremni i voljni da ih pustimo niz vodu - ocenjuje "Dejli telegraf".
On navodi da u svakom slučaju ima napretek zabrinjavajućih znakova da se problemi spremaju u bankarskom sektoru. Bankarski indeks "Stoxx Europe 600", koji procenjuje rad svih velikih banaka na Starom kontinentu, u padu je već šest nedelja zaredom. Kada se to poslednji put desilo? Pa, još 2008, kada je krenuo da propada globalni finansijski sistem.
List piše da ne treba baš da budete Herkul Poaro, čuveni detektiv iz romana Agate Kristi, da shvatite odakle sada tolika nervoza. Krivaca za nju očigledno ima i previše. Kolaps cena nafte i drugih sirovina počinje da prodire unutar finansijskog sistema, baš kako što je to 2008. bio slučaj sa kolapsom cena nekretnina za stanovanje.
Veliki naftaški i rudarski konglomerati imaju ogromne dugove, baš kao i manje firme koje bave istraživanjem nafte. Ugovori o cenama sirovina koji štite potpisnike raštrkani su po celom finansijskom sistemu, a ogromni gubici mogli bi da krenu da se kristalizuju u nekoliko narednih meseci.