Vesti
Sport
Dug Partizana 10 miliona evra
15.02.2016. 20:00
Izvor: mondo.rs
Dug Partizana 10 miliona evra
Generalni direktor Partizana Miloš Vazura kaže da je dug smanjen otkako je nova uprava došla u klub. "Sada živimo od prodaje Ivana Šaponjića", kaže Vazura.
Dug Fudbalskog kluba Partizna trenutno je oko 10 miliona evra, odnosno smanjen je deo duga koji je nova uprava nasledila od prethodne, saopštio je generalni direktor crno-belih Miloš Vazura.
"Konkretno smanjili smo ga za 2,5 miliona evra, plus deo za reprogram poreza koji se ne pojavljuje u tom prikazu... Uglavnom se duguje bivšim igračima i menadžerima. Dakle, trenutni dug je negde oko 10 miliona evra, funkcionišemo normalno", kaže Vazura za N1.
On kaže da svima mora da bude jasno da Partizan živi od prodaje igrača i da će tako biti i ubuduće.
"Prodali smo Ivana Šaponjića i od toga sada živimo", kaže Vazura.
Što se tiče Andrije Živkovića i njegovog statusa, Vazura kaže da je ovo poslednji put da priča o tom slučaju i problemu.
Sve je "zakuvala" prethodna uprava ugovorom koji je sve zakomplikovao. Partizanu je tada bio potreban svež novac. Prethodna uprava je pronašla "rešenje" u tome da proda Andriju Živkovića Investicionom fondu Pinija Zahavija, odnosno deo ekonomskih prava na igrača. Deo prava (25%) je zadržao Partizan, a deo je zadržao otac (25 odsto).
Partizan je tada dobio 1,5 miliona evra, ali je problem u tome što je sada Investicioni fond Pinija Zahavija tužio Partizan tražeći od kluba da mu isplati 2,5 miliona evra, jer igrač nije prodat.
Epilog je sledeći: na gubitku su i Andrija Živković i Partizan. Andrija neće igrati narednih nekoliko meseci, a u junu će biti slobodan igrač. Preslikan slučaj Danila Pantića. A Partizan će igrati bez Andrije Živkovića, neće dobiti novac od obeštećenja prilikom prodaje, a uz to, vrlo je verovatno da će platiti 2,5 miliona evra Zahaviju.
Partizan se sudi sa Fondom, braneći svoju poziciju da ugovor ne važi jer igrač, odnosno Andrija Živković nije znao za njega, a morao je da zna.
Živković je, u međuvremenu, vraćen sa priprema, a Vazura objašnjava da crno-beli sada prave novi tim i da postoje neki novi igrači, koji imaju duže ugovore i sa je stoga neracionalno da Živković nekome zauzima mesto, kad će već za koji mesec biti slobodan igrač.
Vazura smatra da je bila moralna obaveza Andrije Živkovića da produži ugovor sa klubom, kao i da svu odgovornost u vezi sa tim slučajem treba da snosi prethodna uprava.
"Produžetkom ugovora bi se rešili problemi. Andrija je odrastao u Partizanu, klub je od njega napravio ono što jeste, mislim da je moralna obaveza bila da produži ugovor", rekao je Vazura.
Vazura je otkrio da se nedavno ponovo video sa ocem i menadžerom Andrije Živkovića, ali da nisu našli rešenje.
Otkrio je ovo iz tog razgovora:
"Čuo sam od njih stvari i cifre koje mi se nisu svidele. Oni hoće da se prodaju, ali da oni dobiju 14 miliona evra, a ne Partizan, a da sve preko togha dobije Parizan. To je nemoguće, ja sam se nasmejao... Mi smo mogli da našđemo ponudu od 10, 11 miliona evra. Tu bi svi mogli da zarade i Andrija i Partizan...".
Direktor Partizana je naglasio da je klub imao ponudu od 10 miliona evra za Živkovića, ali da je to njegov otac odbio smatrajući da je reč o jakoj ligi (engleska liga) i da je još rano da njegov sin ide tamo.
"Da smo ga prodali tamo, Investiconom fondu Pinija Zahavija bi išlo 2,5 miliona evra na osnovu tužbe, ali bi taj novac bio isplaćen tek ako Partizan izgubi na sudu. Andrijin otac bi dobio 2,5 miliona, a Partizanu bi pripalo sve ostalo", rekao je Vazura i dodao:
"Oni su smatrali da za njega ne bi trenutno bilo dobro da igra u Engleskoj. Nakon toga smo bili spremni da potpišemo novi ugovor i pred kamerama, ali nismo naišli na razumevanje".