Vesti
Svet
Merkel: Izvršiću pritisak, saradnja s Turskom nephodna
17.02.2016. 20:00
Izvor: Blic
Merkel: Izvršiću pritisak, saradnja s Turskom nephodna
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će izvršiti pritisak na druge lidere EU na predstojećem samitu u Briselu da sarađuju sa Turskom sa ciljem obuzdavanja priliva izbeglica.
Merkel je istakla da nema smisla razgovarati o uspostavljanju novih kvota o raspoređivanju migranta kada i prethodne kvote nisu ispunjene.
Umesto toga, Evropa mora da sarađuje s Turskom da bi se poboljšao život sirijskih i drugih izbeglica koje su tu našle utočište, istakla je Merkel u obraćanju parlamentu, preneo je AP.
"Naš cilj je da se drastično i trajno smanji broj migranata, tako da bi bilo bolje pomoći onim ljudima kojima je naša pomoć zaista potrebna", poručila je Merkel.
Lideri EU, duboko podeljeni po pitanju politike prema migrantima, sutra i prekosutra će održati samit. Politika otvorenih vrata koju zastupa Merkel, naišla je na oštro protivljenje i u inostranstvu i u Nemačkoj.
"Navikli smo da određene stvari u Evropu uzmu određenu količnu vremena, ali vredi... raditi, i to ću činiti, da bismo postigli zajednički stav", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.
Članice EU u nastojanju da spreče dolazak izbeglica u Grčku, prošle godine su obećale tri milijarde evra za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj.
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prethodno je danas snažno podržao liderstvo Angele Merkel u migrantskoj krizi u Evropi.
Junker je izjavio za nemački list Bild rekao da su nemački kancelari "uvek bili cenjeni zbog istrajnosti na svom pravcu u turbulentnim vremenima".
"Pre svega mislim na vizionarsku politiku ujedinjenja (nekadašnjeg kancelara) Helmuta Kola. Istorija je pokazala da je bio u pravu, a pokazaće da je u pravu i Angela Merkel", rekao je Junker.
On je izrazio nadu da će se drugi evropski lideri na samitu EU pridružiti njenom stavu da se izbeglička kriza može rešiti jedino saradnjom.