Vesti
Svet
Putin sa predstavnicima ruske naftne industrije
01.03.2016. 20:00
Izvor: Akter
Putin sa predstavnicima ruske naftne industrije
Na cene nafte utiču fundamentalni ekonomski i spekulativni faktori, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima ruske naftne industrije
"Trenutno vidimo da je globalno tržište nafte i gasa nestabilno. Na njega utiču fundamentalni ekonomski faktori, na prvom mestu mislim na usporavanje ekonomskog rasta, ali i spekulativni faktori. Sve to utiče na tržište, kao i politički rizici", rekao je Putin.
Ruska preduzeća se, kako je dodao, slažu sa idejom o zamrzavanju nivoa proizvodnje nafte, što je zvanična Moskva gotovo dogovorila sa međunarodnim partnerima.
"Aleksandar Novak (ruski ministar energetike) pregovara o tom pitanju (zamrzavanju proizvodnje nafte) i gotovo je postigao sporazum sa partnerima na globalnom tržištu", naveo je Putin.
Istovremeno, ruski predsednik je rekao i da je ruska naftna industrija ostvarila stabilan razvoj u prošloj godini.
"Generalno gledano, ruska naftna industrija je u 2015. godini pokazala da se razvija stabilno. Prošle godine, proizvedeno je rekordnih 534 miliona tona nafte, što je za 1,4 odsto više nego u 2014. godini", precizirao je.
Najveći udeo proizvedene nafte je, prema rečima Putina, isporučen domaćim naftnim rafinerijama.
"Više od polovine od ukupno proizvedene nafte u Rusiji je isporučeno domaćim rafinerijama i iskorišćeno je za pravljenje proizvoda sa visokom dodatom vrednošću", kazao je Putin, pozivajući istovremeno na očuvanje stabilnosti i održivog razvoja ruskog naftnog sektora.