Vesti
Sport
Hrvatski NBA rekord - 44 poena, a srpski?
16.03.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Hrvatski NBA rekord - 44 poena, a srpski?
Gde je sinoćni učinak Bojana Bogdanovića svrstan na vrhu liste Ex-Yu igrača koji su igrali "preko bare".
Istorijski podvig Dražena Petrovića iz meča protiv Hjustona 1993. godine protekle noći je izjednačen u broju poena, ali ne i nadmašen.
Bojan Bogdanović, zemljak tragično stradalog hrvatskog asa, brojao je protekle noći do 44 poena u duelu protiv Filadelfije, ali nije uspeo da obori rekord Netsa star 23 godine. Posle utakmice izjavio je da je nakon prve četvrtine rešio da ide do 50 poena, ali da je zastao kada je zaokružio 40.
Takvim nastupom, rođeni Mostarac izjednačio je najbolji napadački učinak bilo kog hrvatskog igrača u NBA i učinio zanimljivim podsećanje na srpski NBA rekord, koji je Predrag Stojaković postavio u novembru 2006.
"Peja" je te večeri, u dresu Nju Orleansa, ubacio protiv Šarlota čak 42 poena, mada je ta brojka pala u drugi plan pred načinom na koji je ušao u istoriju.
Jedan od najboljih evropskih šutera koji su igrali "preko bare" postigao je te večeri prvih 20 poena svog tima, što do tada nije uspelo nijednom NBA igraču.
Legendarni srpski internacionalac, koji se 2011. oprostio od aktivnog igranja sa šampionskim prstenom, ubacio je samo u prvoj četvrtini te utakmice 22 poena, bez promašenog šuta za tri (4/4). Samo njegovim poenima, Nju Orleans je u jednom trenutku vodio 20:19!
Kris Pol ga je "hranio" asistencijama, Stojaković je pogađao i pogađao. Posle utakmice je izjavio: "Zaleteo sam se na početku, a saigrači su me sve vreme tražili. Kada ste šuter, onda nastavite da šutirate i kada promašite. Ne brinem se za statistiku".
Te večeri, Peđa je pogodio 15 od 22 šuteva iz igre, uključujući i pet trojki, kao i sedam od osam slobodnih bacanja. U prvom poluvremenu je stao na 23 poena, a u poslednjoj deonici dodao je još 11.