Vesti
Društvo i ekonomija
Bajatović: Od 1. jula radićemo kroz dve firme
25.03.2016. 20:00
Izvor: Blic
Bajatović: Od 1. jula radićemo kroz dve firme
Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović poručio je danas da to preduzeće ne kasni sa restrukturiranjem i da je spremno da od 1. jula, kada ističe rok, počne da radi kroz dve firme. On je dodao da mu baš zato nisu jasne izjave direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača o kašnjenju Srbijagasa sa restrukturiranjem.
- Ja ne znam gde je gospodin Kopač našao uporište za tu izjavu. A da komentarišem izjave činovnika Evropske komisije koje ne odgovaraju faktičkom stanju, stvarno ne znam šta bih rekao - izjavio je prvi čovek Srbijagasa nakon što je sa rukovodiocem Departmana PAO "Gasprom" Olegom Aksjutinom potpisao Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji.
Bajatović je podvukao da Srbijagas ne kasni ni u kakvim programima dogovorenim ni sa MMF-om, ni sa Svetskom bankom, pa ni sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom.
- Uostalom, i sam Kopač je rekao ukoliko to ne bude do 1. jula, a mi smo jasno rekli da će formalno razdvajanje, Transport gas Srbija i Distribucija gas Srbija početi da funkcioniše 1. jula. Mi smo za to spremni - istakao je Bajatović.
On je naveo da je u toku finansijsko restukturiranje tog javnog preduzeća, u saradnji sa Svetskom bankom, a ono što do sada nije uradjeno, razmatraju se dva modela.
- Jedan model je da se sav dug isplati iz tekućih prihoda Srbijagasa i budžeta Republike Srbije, a drugi je da se, uz pomoć banaka i u saradnji sa Svetskom bankom to reprogramira na duži rok, recimo na 20 godina - rekao je on i dodao da će se analizirati sve investicije i njihova opravdanost, pre svega buduće investicije.
To će sigurno uključiti, primera radi, i novi gasovod od Niša do Beograda, jer je interkonekcija prema Bugarskoj potpuno besmislena ako se ne urade dodatni kapaciteti za transport po Srbiji, ističe Bajatović.
- Sigurno će biti razmotrena mogućnost da se Srbiji da grant za finansiranje gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija. Nama je bitno završiti i interkonekciju Grčka - Bugarska, jer je to uslov da "šel gas" koji Amerikanci žele da eksportuju bude dostupan ovom tržištu - objasnio je Bajatović.
Treće je pitanje, dodaje on, komercijalne analize tog pravca jer bugarski sistem ne može da propusti one količine gasa koje bi konkurisale ruskom gasu na regionalnom tržištu.
- U narednih 3-5 godina, nećemo imati ni tehničke mogućnosti da imamo novi pravac snabdevanja, osim onog iz Madjarske. Ono što razmatramo sa ruskim partnerima, jeste da se u dogledno vreme, a najkasnije do 2019. kad će se prekinuti transport gasa iz pravca preko Ukrajine, da se koristi gas sa Severnog toka jedan ili dva, šta nam već bude dostupno, a da se gas ispostavlja na granici Srbije - rekao je on.