Vesti
Sport
Menadžerima od Zvezde 427.900 evra, Partizan ćuti
28.03.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Menadžerima od Zvezde 427.900 evra, Partizan ćuti
FSS objavio imena registrovanih posrednika, kao i naknadu koju su ostvarili u pojedinim transferima. Podatke dostavilo samo 10 klubova Superlige i Prve lige.
Na predlog FIFA svim fudbalskim Savezima da objavljuju visine transfera igrača u svojim ligama i naknade koje idu menadžerima, iz srpske Kuće fudbala stigli su zanimljivi podaci. Doduše, ne o svim klubovima, pošto iz Partizana, Vojvodine, Borca, niškog Radničkog... nisu odgovorili na dopis Fudbalskog saveza Srbije.
Po dostupnim informacijama, Crvena zvezda je u proteklih godinu dana raznim menadžerima isplatila 427.900 evra, a najviše saradniku nekadašnjeg sportskog direktora Zorana Stojadinovića, Zoranu Čanku (210.000) koji je bio uključen u transfer Marka Grujića u Liverpul.
Od prodaje Predraga Rajkovića u Makabi, firma "Lanigan Managment" je zaradila 90.000 evra, a od odlaska Vukašina Jovanovića u Zenit, "Chroma Trading Ltd" 60.000.
U dolaske Mičela Donalda i Damijena Le Taleka iz ruske Mordovije bili su uključeni Srđan Jeremić i firma "Nianelli Investments Ltd". Njihovo posredovanje Zvezdu je u slučaju Holanđanina koštalo 32.900 evra, a u slučaju Francuza 35.000.
Crveno-beli su ostali dužni da isplate još dvojicu posrednika, a to su Boško Janković (11.400 evra) za dolazak Aleksandra Kataija i Panče Georgijevski (10.000 evra) za dolazak Bruna Matosa.
Kod svih ovih transfera, kao i kada su u pitanju ostali klubovi koji su dostavili podatke, menadžeri nisu uzimali više od dozvoljenih tri odsto.
Nažalost, na dopis FSS odgovorilo je samo deset klubova Superlige i Prve lige. Pored Crvene zvezde to su učinili još Mladost Lučani, Proleter Novi Sad, Napredak, Jagodina, Spartak Subotica, Javor, Metalac, Čukarički i Voždovac.
Čukarički je za transfere Nikole Stojiljkovića u Bragu i Rajka Brežančića u AZ Alkmar platio posredniku Đuru Ivaniševiću 30.000 evra, dok je Voždovac poslovao sa Radetom Ćaldovićem i Nebojšom Čučkovićem u potpisivanju profesionalnih ugovora sa igračima Borislavom Terzićem, Nikolom Srećkovićem i Jovicom Blagojevićem, ali ni u jednom slučaju nije isplaćena naknada posrednicima.
Ostali pomenuti klubovi naveli su da nisu angažovali posrednike u transferima svojih igrača.