Vesti
Svet
Libija ponovo ima priznatu vladu u Tripoliju
30.03.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Libija ponovo ima priznatu vladu u Tripoliju
Dramatično u novoj-staroj libijskoj prestonici. Predsednik libijske vlade nacionalnog jedinstva koju podržavaju UN, Fajez al Saradž, stigao je danas u Tripoli u pratnji nekoliko članova svog kabineta, saopštili su libijski vojni izvori.
"Saradž je danas stigao u pomorsku bazu u Tripoliju, gde se zajedno sa nekoliko članova svog kabineta sastao sa oficirima", rekao je agenciji Frans pres jedan zvaničnik libijske mornarice.
Predsednik vlade i članovi Predsedničkog saveta bezbedno su stigli u Tripoli, saopšteno je na zvaničnoj Facebook stranici Saveta.
Potpredsednik Saveta Ahmed Metig napisao je na svojoj stranici da će vlada od danas delovati iz Tripolija, "prestonice libijskog naroda".
Saradž, koji je u utorak boravio u Tunisu, u Tripoli je stigao brodom. Vlasti u Tripoliju poslednjih nekoliko dana pokušavale su da spreče Saradžov dolazak u prestonicu, pa je libijski vazdušni prostor u nekoliko navrata satima bio zatvoren.
U Tripoliju je u petak proglašeno vanredno stanje posle objave da će sedište vlade nacionalnog jedinstva biti smešteno u prestonicu.
Vlada nacionalnog jedinstva trebalo bi da bude formirana na osnovu sporazuma potpisanog u Maroku u decembru prošle godine, koji su podržale UN, kako bi se okončao sukob dveju rivalskih vlada, jedne sa sedištem u Tripoliju i druge sa sedištem u Tobruku na istoku zemlje.
Građani Tripolija strahuju od novih sukoba između dve suprotstavljene struje, koje imaju vlast nakon svrgavanja režima Moamera el Gadafija, 2001. godine.