Vesti
Sport
Neverovatan podatak: Posle Novaka – niko mlađi!
04.04.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Neverovatan podatak: Posle Novaka – niko mlađi!
Od kada je 1. aprila 2007, kao 19-godišnjak, osvojio prvi Masters turnir u karijeri, Đoković nije doživeo da neko mlađi od njega osvoji neki od devet prestižnih turnira Serije 1.000.
Na mestu na kom je 1. aprila 2007. godine, kao 19-godišnjak, pobedio Giljerma Kanjasa rezultatom 6:3, 6:2, 6:4 i osvojio prvi Masters turnir u karijeri, sada uveliko neprikosnoveni vladar ATP liste Novak Đoković 3. aprila, samo devet godina kasnije, osvojio je rekordan 28. turnir Masters kategorije.
Majami, koji je u međuvremenu osvajao još četiri puta...
I dok se precizni statističari trude da izračunaju koji je još u nizu rekorda oborio najbolji sportista sveta za 2011. i 2014. godinu, jedna stvar promakla je mnogima – od pomenutog 1. aprila 2007. godine niko mlađi od Đokovića nije uspeo da osvoji Masters turnir!?
Đoković je iz godine u godinu stasavao, punio 20, 23, 27, uskoro će napuniti i 29, ali i dalje se nije dogodilo da je neki od devet turnira Serije 1.000 "uzeo" neko rođen posle njega.
U prethodnih devet godina, šampioni su bili Rafael Nadal, Rodžer Federer, David Nalbandijan, Nikolaj Davidenko, Endi Marej, Žo-Vilfred Conga, Ivan Ljubičić, Endi Rodik, Robin Soderling i David Ferer i Sten Vavrinka, međutim svi su oni stariji od Novaka, koji se i sam polako približava četvrtoj deceniji života.
Najbliži Đokoviću je Marej, koji je rođen 15. maja 1987. godine, sedam dana pre velikog rivala iz Beograda.
Nije redak slučaj da ćete pročitati priče o "novom talasu" u svetskom tenisu, koji je trebalo da predvode Kei Nišikori, Marin Čilić, Miloš Raonić, Dominik Tim, Nik Kirjos, Bernard Tomić, Grigor Dimitrov, Borna Čorić, itd, međutim nijedan od njih nije uspeo da se probije u grupu tenisera koja je na pragu ili uveliko u 30-im godinama.
Od jeseni 2014. godine, do danas, Đoković je osvojio 14 od 22 Masters turnira, Federer tri, Marej dva, a Nadal, Vavrinka i Conga po jedan.
ATP Masters serija u ovom obliku postoji od 2007. kada je ukinuta tradicija da se finala igraju na tri dobijena seta i kada je iz kalendara ispao Hamburg, a upao Šangaj. Bila je to poslednja u nizu promena koje su se dogodile od realizacije ideje o Masters turnirima, 1990. godine. Iz originalnog kalendara tu su Indijan Vels, Majami, Rim, Monte Karlo, Toronto/Montreal, Sinsinati i Pariz, a mesto Stokholma 1995. pripalo je Štutgartu, a potom je Madrid 2002. nasledio Štutgart.
Niko do sada nije uspeo da osvoji svih devet turnira, Đoković je jedini koji ima osam titula (nedostaje mu Sinsinati), dok su Andre Agasi, Federer i Nadal osvojili sedam od devet, naravno onih devet koji su u njihovoj eri bili deo Masters serije.
Đoković ne samo da je rekorder po broju titula (28, ispred Nadala sa 27 i Federera sa 24), već je jedini teniser koji je u jednoj sezoni osvojio šest od devet Mastersa, koliko i sada "drži" pod kontrolom (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim, Šangaj i Pariz).
U ovom trenutku, Novak nije šampion samo Madrida, gde nije igrao u prethodne dve sezone i gde se vratio ove, kao i Montreala/Toronta i Sinsinatija.
Dok se ne pojavi neko mlađi, ostaje nam da vidimo kako će se Đokovićevi vršnjaci i njegova prethodnica na ATP turu nositi s ovom nezapamćenom dominacijom uspostavljenom 2011. i nastavljenom 2014. posle godinu i po dana krize rezultata.