Vesti
Politika
Šreder U Bogradu: Realno da Srbija 2020. postane članca EU
21.04.2016. 20:00
Izvor: novosti.rs
Šreder U Bogradu: Realno da Srbija 2020. postane članca EU
Bivši kancelar Nemačke Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija 2020. godine uđe u Eu. Vučić: Šreder može da pomogne Srbiji u reformama i privlačenju investitora
Bivši kancelar Nemačke Gerhard Šreder izjavio je danas da je realno i sprovodivo da Srbija 2020. godine uđe u Evropsku uniju, ako nastavi reformski proces.
Šreder je na konferenciji za novinare u Beogradu, posle sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Srbija na dobrom putu što se tiče reformskog pocesa, ali i da je na tom putu čeka još dosta posla.
"Mislim da je realno i sprovodivo da Srbija 2020. godine postane članica EU, ako se produži putem koji je premijer (Aleksandar Vučić) krenuo", rekao je Šreder i dodao da je Evropi potreban Srbija, kao što je i Srbiji potrebna Evropa.
On je istakao da je važno da se nastavi kurs evropskih integracije, kako za stabilnost na Balkanu tako i za EU i Srbiju.
Šreder je naveo i da Srbija ima podršku iz Evrope i Nemačke.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu na sastanku bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom da je njegovo prisustvo u Srbiji veoma važno, jer Šreder svojim ugledom i iskustvom može da pomogne Srbiji u sprovođenju reformi i privlačenju investitora.
Za nas je uvek velika čast kada ste naš gost zato što to doprinosi daljem unapređenju odnosa Srbije i Nemačke, rekao je Vučić na sastanku kojem su prisustvovali i privrednici, uključujući nemačke privrednike koji posluju u Srbiji.
Od vas uvek možemo da naučimo kako da primenimo teške reforme koje ste vi napravili u svojoj zemlji da biste napravili ekonomskog giganta kakav je Nemačka danas, napomenuo je Vučić, obraćajući se Šrederu koga je nazvao dragim prijateljem.
Vučić je ocenio da je Srbija uspela da napravi pomak od prošle Šrederove posete i da se to vidi i po oživljavanju gradilišta, ali i prema izveštajima Svetske banke, EBRD i Međunarodnog monetarnog fonda.
Srbija je uspela da dramatično smanji deficit, prošle godine sa 6,6 na 3,5 odsto, a ove godine će deficit biti još niži, istakao je Vučić.
On je izrazio uverenje da će Srbija ove godine imati privredni rast od 2,2, a sledeće godine veći.
Ako nam sa Železarom bude išlo kako treba, privredni rast sledeće godine može da ide i preko tri odsto, smatra Vučić koji je poručio da će to omogućiti rast životnog standarda.
On je izrazio i zadovoljstvo što najveći broj nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji ponovo ulaže.
Hoću da se zahvalim tim ljudima na posvećenosti i želji da rade u Srbiji, rekao je Vučić.
Mislim da smo na Duing biznis listi za poslovni ambijent napredovali sa 91 na 59, a očekujem ove godine dalji napredak, rekao je Vučić.
On je istakao da Srbija mora da obezbedi vladavinu prava u pravom smislu te reči i da je zato za nju važno otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.
Nadamo se skorom otvaranju tih poglavlja, poručio je Vučić.
Vučić je zaključio da je za Srbiju najvažnija tema kako da razvija preduzetnički duh i kako da podstakne privatni biznis.