Vesti
Svet
Jemen: Ubijeno više od 800 članova Al Kaide
25.04.2016. 20:00
Izvor: pressonline.rs
Jemen: Ubijeno više od 800 članova Al Kaide
Više od 800 članova Al Kaide ubijeno je u vojnoj ofanzivi protiv te grupe na jugu Jemena, saopštila je danas arapska koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom.
Provladine snage ponovo su zauzele naftni terminal, kao i grad Mukalu, koji se smatra uporištem džihadista, naveli su vojni izvori, preneo je AFP.
"Rezultat operacije je pogibija više od 800 članova Al Kaide i nekih njihovih lidera, dok su pojedini pobegli", navodi se u saopštenju komandanata koalicije koje je objavila saudijska agencija SPA.
Neimenovani vojni oficir rekao je za AFP da u Mukali, gradu sa oko 200.000 stanovnika, borci Al Kaide nisu pružali otpor i da su se povukli na zapad.
Vojni izvori su naveli da je u nedelju sedam jemenskih vojnika poginulo kada je vozilo puno bombi eksplodiralo na jugu Jemena, gde su vladine snage uz vazdušnu podršku arapske koalicije pokrenule ofanzivu protiv Al Kaide.
Snage lojalne predsedniku Abedrabu Mansuru Hadiju pre dva dana su pokrenule ofanzivu u Zindžibaru, nakon što su u sličnim napadima džihadisti isterani iz drugih oblasti na jugu.
Do najnovijih sukoba dolazi u trenutku kada predstavnici vlade i pobunjenika, koje podržava Iran, nastavljaju mirovne pregovore uz posredovanje UN u Kuvajtu, koji su počeli u četvrtak.
Pregovarači su pod pritiskom da učvrste krhko primirje koje je stupilo na snagu 11. aprila, iz kojeg su džhadisti isključeni.