Vesti
Svet
BOMBARDOVANA BOLNICA U ALEPU: Oko 40 mrtvih, među njima i deca
28.04.2016. 20:00
Izvor: kurir.rs
BOMBARDOVANA BOLNICA U ALEPU: Oko 40 mrtvih, među njima i deca
Najmanje 38 civila poginulo je u napadu sirijskog režima na bolnicu i obližnju stambenu zgradu u sirijskom gradu Alepo, saopštili su pripadnici civilne odbrane u gradu.
Volonteri civilne odbrane u izjavi za AFP tvrde da je među poginulima jedan stomatolog i pet članova jedne porodice, uključujući i dvoje dece.
AFP izveštava da je među poginulima i jedini pedijatar u istočnim delovima Alepa koji su pod kontrolom pobunjenika.
Sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da su napad na bolnicu Al Kuds i obližnju zgradu u četvrti Sukari u istočnom Alepu izvršili "režimski avioni" i da su dvojica čuvara bolnice i lekar među poginulima. Sirijska državna agencija SANA je, međutim, za napad okrivila Al Nusra front povezan sa Al Kaidom.
Više od 270.000 ljudi je poginulo u Siriji, a na milione je bilo primorano da napusti domove od izbijanja sukoba 2011. godine.
"Ne mogu da izrazim koliko je važno šta će se dešavati u narednim satima i danima", izjavio je predsedavajući grupe stručnjaka UN za humanitarnu pomoć Jan Egeland nakon sastanka članica Međunarode grupe za podršku Siriji (IŠG), a preneo Rojters.
"Predstavnicima IŠG su dostavljene informacije da je u Alepu u proteklih 24 do 48 sati došlo do katastrofalnog pogoršanja situacije", rekao je Egeland i apelovao da se tokom meseca maja obezbedi pristup 35 opkoljenih gradova i gradova do kojih je teško doći. U Alepu je tokom poslednjih 24 sata poginulo najmanje 38 civila, dok je više desetina povređeno.