Vesti
Svet
Erdogan poterao Davutoglua, čeka se ostavka
05.05.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Erdogan poterao Davutoglua, čeka se ostavka
Turska vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) održaće vanredni kongres 22. maja, na kojem se za lidera neće kandidovati aktuelni premijer Ahmet Davutoglu. To je praktično, ostavka premijera.
Ahmet Davutoglu praktično je podneo danas ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.
Davutoglu je, naime, saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP.
"Održaćemo kongres 22. maja", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u "sadašnjim okolnostima".
Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba, navodi AFP.
Turski mediji su preneli juče da Davutoglu razmišlja o ostavci zbog neslaganja sa predsednikom Turske i stranačkim kolegom Režepom Tajipom Erdoganom.
List Hurijet piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promena ustava koje bi dovele do znatnog jačanja predsedničke funkcije.
On je juče izjavio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.
Turski dnevnik Džumhurijet piše da su kandidati za Davutogluovog naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet.
Davutoglu je funkcije premijera i predsednika stranke preuzeo u 2014., kad je Erdogan izabran za predsednika.
Moguća ostavka Davutoglua na mestu premijera Turske dolazi u vreme kada se ta država suočava sa nizom previranja i bezbednosnih pretnji.
Turska, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, doživela je više napada bombaša samoubica povezanih sa Islamskom državom i Kurdima, navodi AP.