Vesti
Svet
Putin: Raketni štit SAD pretnja, povećaćemo vojni budžet
13.05.2016. 20:00
Izvor: rtv
Putin: Raketni štit SAD pretnja, povećaćemo vojni budžet
SOČI - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da američki raketni štit koji je aktiviran u Rumuniji predstavlja pretnju po globalnu bezbednost, kao i korak ka novoj trci u naoružanju.
Rojters prenosi da je Putin obećao i da će uskladiti budžetsku potrošnju kako bi neutralisao pretnje koje štit predstavlja po Rusiju.
Putin je poručio da posle odluke o raspoređivanju odbrambenog štita u Rumuniji "Rusija mora da razmišlja o smanjenju pretnji po nacionalnu bezbednost".
Rojters podseća da su SAD juče aktivirale 800 miliona vredan raketni štit u Rumuniji koji smatraju veoma značajnim za svoju i odbranu Evrope od država poput Irana, ali Kremlj tvrdi da je cilj štita slabljenje ruskog nuklearnog arsenala.
TAS S prenosi Putinovu tvrdnju, izrečenu na sastanku u Sočiju o razvoju vojno-industrijskog kompleksa, da rasporedijanje odbrambenog raketnog sistema SAD u Evropi "predstavlja gomilanje američkog nuklearnog potencijala".
"To nije odbrambeni sistem, to je deo strateškog nuklearnog potencijala SAD koji je prenet na periferiju", rekao je Putin i dodao da pod periferijom misli na istočnu Evropu.
Putin je kazao da "ljudi koji su doneli odluku o raspoređivanju raketnog odbrambenog sistema u svojoj zemlji treba da znaju da su do sada živeli mirno, ugodno i bezbedno".
"Međutim, nakon što su novi elementi odbrambenog raketnog štita SAD raspoređeni u Evropi, Rusija mora da razmišlja o smanjenju pretnji po nacionalnu bezbednost", poručio je Putin i ocenio da američko raspoređivanje raketa u Rumuniji i Poljskoj predstavlja "jasno kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa".
Putin je rekao i da su SAD odbile predloge Rusije za saradnju na polju raketne odbrane i upitao "gde je ta nuklearna pretnja iz Irana kojom američka vojska opravdava postavljanje štita u Rumuniji".