Vesti
Sport
Novak jači od petka 13, vetra i Nadala zajedno!
13.05.2016. 20:00
Izvor: mondo.rs
Novak jači od petka 13, vetra i Nadala zajedno!
Španac je imao pet set lopti za 1:1, ali i to mu nije bilo dovoljno! Posle dva i po sata, Đoković se plasirao u polufinale Mastersa u Rimu.
Novak Đoković je u polufinalu Mastersa u Rimu! U divovskoj borbi, naš teniser uspeo je da savlada Rafaela Nadala i sada čeka boljeg iz duela Dominik Tim (Austrija) - Kei Nišikori (Japan).
Ni to što je petak 13, ni poklonjen poen sudije Nadalu, ni jak vetar, ni pet set lopti za Španca u drugom setu nisu uspeli da "slome" najboljeg svetskog tenisera, koji je nastavio put ka odbrani titule u Rimu (a ukupno petoj, odnosno trećoj u nizu).
Posle skoro dva i po sata igre, Đoković je došao do 26. pobede u 49 mečeva protiv Rafaela Nadala: 7:5, 7:6 (7:4).
U prvom polufinalu igraće Endi Marej i Lukas Puj, koji je uprkos porazu u kfalifikacijama, stigao do najvećeg uspeha u karijeri.
PRVI SET:
Đoković je prvi servirao i poveo, ali je Nadal zatim dobio gem na svoj servis bez izgubljenog poena. Uzvratio je naš teniser istom merom.
Prvi je do brejk lopte u meču, zapravo dve, došao Nadal u petom gemu. Iskoristio je prvu i zatim potvrdio brejk, a onda je Đoković uprkos novim problemima sa servisom uspeo da od 0:30 dođe do gem lopte, ali je usledila sudijska greška (pokazala je to tehnologija "sokolovo oko") i umesto auta, poen dodeljen Nadalu za 40:40. Počela je zatim razmena poena, pa je gem trajao više od 10 minuta. Srećom, završen je u korist našeg tenisera.
Motivisalo je to Novaka da "doda gas", koji je u osmom gemu došao do tri vezane brejk lopte. Nije, međutim, iskoristio nijednu, ali jeste četvrtu nešto kasnije! Bio je to znak za preokret. Novak je vezao tri gema i od 2:4 došao do 5:4.
Nadal je posle velike borbe u 10. gemu uspeo da izjednači i ostane "u igri" kada je u pitanju prvi set. As udarcem Novak je, ipak, "zapečatio" 11. gem i ponovo poveo, pa Španac servira za taj-brejk.
Posle sat i i pet minuta, Đoković je došao do prve set lopte, međutim, uspeo je Nadal da se odbrani. Identično je bilo i par minuta kasnije, u dva navrata! Ali, na četvrtoj brek/set lopti usledio je najlepši poen u meču za Novakovo vođstvo u setovima!
DRUGI SET:
Ponovo je Đoković prvi servirao, ali ne dobro. Nadal je imao dve vezane brejk lopte i iskoristio je drugu, a onda potvrdio "brejk".
Konsolidovao je Novak svoj servis i dobio treći gem, posle čega je Španac tražio medicinski tajm-aut zbog problema sa levim stopalom. Nije ga pauza poremetila, tako da vodi 3:1 u drugom setu.
Posle lošeg prvog gema, Novak je u naredna četiri servirao prilično sigurno. Nažalost, i Nadal je siguran... U 10. gemu, Đoković je spasio pet set lopti i uspeo da napravi brejk! Usledio je još jedan borben gem, ali je "broj jedan" vratio prednost!
Nadal je uspešno servirao za taj-brejk u drugom setu meča koji traje duže od dva sata!
Kraj! Novak je dobio i drugi set, tako da će u polufinale!