Vesti
Svet
Šef forenzičara demantuje eksploziju u avionu "Idžipt era"
24.05.2016. 20:00
Izvor: RTS
Šef forenzičara demantuje eksploziju u avionu "Idžipt era"
Šef egipatske forenzičke službe demantovao je izveštaje da preliminarna istraga tela pronađenih nakon pada aviona egipatske avio-kompanije "Idžipt er" u Sredozemnom moru ukazuje da je u letelici došlo do eksplozije usled čega je avion pao, prenela je agencija MENA.
"Sve što je objavljeno u vezi sa tim je potpuna neistina i puke pretpostavke koje nisu potekle od forenzičke službe", rekao je šef te službe Hešam Abdel Hamid, preneo je Rojters.
Mediji su ranije danas preneli izjavu stručnjaka za forenziku da ljudski delovi tela, koji su pronađeni nakon pada aviona egipatske avio-kompanije "Idžipt er" u Sredozemnom moru, ukazuju da je u letelici došlo do eksplozije usled čega je avion pao.
Egipatski stručnjak je deo tima istraživača i lično je pregledao ostatke tela žrtava u mrtvačnici u Kairu, a želeo je da ostane anoniman jer nije ovlašćen da iznosi detalje, prenela je agencija AP.
Avion tipa "erbas A-320" kompanije "Idžipt er", sa 66 putnika i članova posade, srušio se 19. maja iz nepoznatih razloga. Egipatska vojska pronašla je deo olupine, lične stvari i delove tela putnika na 290 kilometara od Aleksandrije.

Visoki zvaničnik egipatskog vazduhoplovstva Ehan Azmi rekao je ranije da avion nije napravio nikakav neuobičajen pokret i nije promenio pravac pre nego što je nestao sa radara.
Egipat je u nedelju rasporedio robotsku podmornicu koja traga za rekorderima podataka o letu aviona, koji je u četvrtak nestao dok je leteo na liniji Pariz–Kairo sa 66 putnika i članova posade.
Egipatska vojska je objavila fotografije prsluka za spasavanje, ličnih predmeta i ostataka sa znakom "Idžipt era" koji su nađeni tokom pretrage u Sredozemnom moru.
Tokom pretrage su, kako navode egipatske vlasti, nađeni i delovi tela i prtljaga, dok trup aviona i dve crne kutije sa podacima o letu još nisu nađeni.