Vesti
Svet
Opsadno stanje u Parizu, Britanci "prizivaju" džihadiste
10.06.2016. 20:00
Izvor: B92
Opsadno stanje u Parizu, Britanci "prizivaju" džihadiste
Pariz -- Uz do sada neviđene bezbednosne mere, u Francuskoj počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu.
Uoči svečanog otvaranja i utakmice Francuska - Rumunija, umesto fudbala, u središtu pažnje su zaštita od mogućih terorističkih napada i sigurnost na terenu i oko njega.
Dva i po miliona ljubitelja fudbala s kupljenim kartama i milioni navijača u 10 gradova, na najmasovnijem evropskom sportskom događaju samo pola meseca posle terorističkih napada, dovoljni su razlozi da Francuska preduzme najstrože bezbednosne mere.
Naročito u Parizu.
"Unapredili smo sistem filtriranja ljudi, ojačali mere kontrole i pretresa, poboljšali sistem provere karata, naročito onih koji će biti na kraju redova ispred nekog od 18 ulaza na Stadion Francuske”, kaže Mišel Kado, iz francuske policije.
42.000 policajaca, 30.000 žandarma, 10.000 vojnika i još 13.000 pripadnika privatnog obezbeđenja zaduženi su za bezbednost i armija čuvara, redara, volontera spremno dočekuje više od 80.000 ljudi na otvaranju prvenstva.
S druge strane, drastične kontrole, zatvorene ulice, zabrana parkiranja promenili su svakodnevicu Parižana.
"Stvarno su preduzete ozbiljne bezbednosne mere. Situacija je takva da zahteva vanredne mere. Mnogo je policajaca na sve strane, meni se čini da ih je dovoljno, a opet ne možete biti sigurni da rizik ne postoji. Jedino me čudi što je Fan zona postavljena u samom centru grada.”
"Malo je neprijatno sve ovo, ali ovo bi trebalo da bude radostan trenutak za Evropu i fudbal pa se neću mnogo žaliti.”
Zvanično zagrevanje za evropsko prvenstvo i idealna prilika da se provere spremnost bezednjaka bio je nastup Dejvida Gete noć uoči početka takmičenja.
Na Marsovim poljima ispod Ajfelove kule najpoznatiji svetski di-džej i autor zvanične himne prvenstva nastupio je pred 83.000 ljudi. Za to vreme u Marselju engleski navijači već su stigli da se potuku s lokalnim navijačima.
Neki izvori tvrde da su pojedini navijači s Ostrva dobacivali "ID, gde si?” Situaciju je suzavcem i privođenjem smirila policija.