Vesti
Svet
ISTORIJSKI DAN ZA BRITANIJU: Najnovije!
23.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
ISTORIJSKI DAN ZA BRITANIJU: Najnovije!
U Velikoj Britaniji se glasa o ostanku te zemlje u EU ili izlasku, koje bi moglo u značajnoj meri da odredi budućnost ne samo Britanije, već i Evrope. Pročitajte najnovije podatke, odnosno procenu sa biračkih mesta!
Birališta su otvorena u osam sati po srednjeevropskom vremenu, a biće zatvorena u 23 sata.
Ishod referenduma na kojem pravo glasa ima više od 46 miliona birača,potpuno je neizvestan, a referendumsko pitanje glasi "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".
Prema NAJNOVIJIM INFORMACIJAMA, odnosno anketama sa birališta, ZA OSTANAK BRITANIJE U EU je tesna većina - 52% birača.
Na referendum je izašao i britanski premijer Dejvid Kamerom koji je glasao sa suprugom Samantom. Kameron je glavni zagovornik ostanka Britanije u Evropskoj uniji.
Prema jednom od poslednjih istraživanja britanskog javnog mnjenja pred referendum koja je sprovedenaza dnevni list "Tajms", pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji ponovo u vođstvu.
U toj anketi, rađenoj juče, 51 odsto ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49 odsto za izlazak iz evropskog bloka.
Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Birstolu.
Iz Brisela su u prethodnom peridu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit "mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije".
O potencijalnim posledicama britanskog referendima razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan dok bi "Bregzit" vodio na "potpuno neistražen teren".
Na birališta izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.
Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.