Vesti
Svet
OSTAVKA: Kameron više neće biti premijer!
24.06.2016. 20:00
Izvor: Mondo
OSTAVKA: Kameron više neće biti premijer!
Britanski premijer Dejvid Kameron neće više obavljati tu funkciju, saopštio je on u obraćanju nakon što su pristalice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije pobedile na referendumu o članstvu u Uniji.
"Mislim da ne bi bilo u redu da ja budem kapetan koji će povesti našu zemlju ka sledećoj destinaciji," rekao je Kameron, koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, javio je Rojters.
On je u obraćanju novinarima rekao da je zemlji potrebno novo rukovodstvo, napominjući da on nije taj koji će zemlju voditi kroz pregovore sa Briselom o napuštanju EU.
Ostavku će, kako je naveo, podenti do konferencije Konzervativne stranke na jesen.
Kameron je rekao da je ponosan na to što je uradio kao premijer Britanije.
Rekao je da se uvek hvatao u koštac sa problemi, i da ih nije izbegavao.
On je rekao da poštuje volju naroda, i da iako ovaj referendum nije bio o njemu, on se jasno zalagao za ostanak Britanije u EU "ali je narod rekao svoje".
Lider vladajuće Konzervativne partije zalagao se za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.
Nekadašji gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamenu
Pošto je osvojio većinu u parlamentu na prethodnim izborima, Kameron je dogovorio paket reformi za koji je rekao da će štititi suverenitet njegove zemlje i sprečiti migrante iz EU da pređu u Veliku Britaniju zbog beneficija.
Kritičari smatraju da reforme imaju nedostatke, da ostavljaju Veliku Britaniju na "milost i nemilost" birokrata u Briselu, kao i da ne doprinose zaustavljanju talasa evropskih imigranata koji dolaze u tu državu.
Ta zabrinutost pojačna je pošto je više od milion ljudi s Bliskog istoka i iz Afrike tokom 2015. stigao u EU.
Grupa od 84 konzervativna poslanika u britanskom parlamentu, koji se zalažu za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU), potpisala je pismo podrške Kameronu da ostane predsednik vlade bez obzira na rezultat glasanja.