Vesti
Svet
Fransoa Oland u sredu u poseti Vatikanu
15.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
Fransoa Oland u sredu u poseti Vatikanu
Francuski predsednik Fransoa Oland u sredu će boraviti u poseti Vatikanu gde će ga primiti poglavar Rimokatoličke crkve Franja, saopštila je danas Jelisejska palata.
Oland će s papom razgovarati o nedavnom ubistvu katoličkog sveštenika Žaka Amela u Normandiji, za čiji napad su odgovorni džihadisti iz Islamske države.
Olandova poseta dolazi u trenuktu kada katolici u Francuskoj pokazuju sve veće nepoverenje prema islamu.
Posle terorističkih napada 2015. na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" i na jevrejsku radnju u Parizu, katolici, koji su velika većina u Francuskoj, imali stav prema islamu kao i celokupno javno mnjenje, ali je posle džihadističkog napada u julu i ubistva sveštenika, taj stav postao oštriji.
U februaru 2015. godine, ukupno 62 odsto Francuza i 64 odsto katolika je navelo da ne treba mešati muslimane koji mirno žive u zemlji s radikalnim islamistima koji predstavljaju pretnu.
Godinu i po dana kasnije, oko 63 odsto Francuza je zadržalo isto mišljenje, dok je takav stav zadržalo samo 47 odsto katolika.
Oko 33 odsto katolika je 2015. smatralo je da islam predstavlja pretnju dok sada to misli njih 45 odsto."Ubistvo sveštenika Žaka Amela u crkvi u Normandiji potresao je Francuze a posebno katolike", naveo je Institut Infop koji je sproveo ankt.