Vesti
Svet
Rusija: Ameri, naučite da čitate mape!
17.08.2016. 20:00
Izvor: vesti-online.com
Rusija: Ameri, naučite da čitate mape!
Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov je, komentarišući izjavu američkog Stejt departmenta o korišćenju vazdušne baze u Iranu, preporučio američkoj strani da proveri svoja znanja rezolucija Saveta bezbednosti UN.
U utorak su ruske vazdušne snage prvi put koristile iranski aerodrom "Hamadan" za izvršavanje vazdušnih napada po objektima Islamske države i Nusra fronta. Nakon toga, zvanični predstavnik Stejt departmenta Mark Toner je izjavio da Vašington proučava pitanje da li je rusko korišćenje vojne baze u Iranu kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN.
- Mi nemamo običaj da dajemo savete rukovodstvu američkog Stejt departmenta. Međutim, teško je uzdržati se od preporuke da pojedini predstavnici Stejt departmenta provere logiku i poznavanje osnovnih dokumenata međunarodnog prava. I trebalo bi početi od provere znanja rezolucije 2231 (iz 2015) Saveta bezbednosti UN. U njoj se govori o potrebi dobijanja dozvole Saveta bezbednosti UN o "prodaji", "transferu" ili "upotrebi" borbenih aviona "unutar Irana" - izjavio je Konašenkov.
- Osim toga, ponovo bismo savetovali predstavnicima Stejt departmenta da prouče mape i sami otkriju da je Sirija posebna suverena država - dodao je ruski general-major.
Konašenkov je ukazao i na odsustvo rezolucije Saveta bezbednosti UN ili sporazuma SAD sa sirijskim vlastima kojim se dozvoljava bombardovanje zemlje.
- Predlažem da razmisle o odgovoru - da li postoji bar jedna odredba Povelje UN, rezolucija Saveta bezbednosti ili bilateralni američki sporazum sa Sirijom koji omogućava bombardovanje njene teritorije avionima i bespilotnim letelicama američkog vazduhoplovstva sa turske vazdušne baze Indžirlik i nekih drugih stranih baza - rekao je on.
- Uvereni smo da nakon polaganja ispita gospodin Toner razaranje terorista Islamske države i Nusra fronta u Siriji koje izvršavaju avioni vazduhoplovnih snaga Rusije, više neće izazivati "žaljenje" - naglasio je predstavnik ruskog Ministarstva.