Vesti
Svet
Putin na Krimu: Rusija neće prekidati odnose s Ukrajinom
19.08.2016. 20:00
Izvor: Blic
Putin na Krimu: Rusija neće prekidati odnose s Ukrajinom
Rusija neće prekidati odnose s Ukrajinom, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin koji je danas posetio Krim u trenutku povećanih napetosti između Moskve i Kijeva, javile su ruske novinske agencije. On je po dolasku na ukrajinsko poluostrvo Krim koje je Rusija anektirala 2014. godine vladu u Kijevu da sabotira sprovođenje mirovnih sporazuma na istoku Ukrajine.
Putin je danas doputovao na Krim, gde je sazvao sastanak ruskog Saveta bezbednosti u trenutku kada Rusija optužuje Ukrajinu da želi da destabilizuje situaciju na Krimu i da priprema "terorističke napade".
Ruski predsednik je rekao da se nada da će u ukrajinskim vlastima prevladati zdrav razum.
- Razvoj trgovinsko-ekonomskih veza sa Ukrajinom treba da bude u stalnom centru pažnje - izjavio je ruski predsednik.
On je na predlog premijera Dmitrija Medvedeva imenovao bivšeg ministra obrazovanja Dmitrija Livanova za izaslanika za trgovinsko-ekonomske veze sa Ukrajinom.
- Dobro, to ćemo da uradimo - rekao je Putin odgovarajući na predlog premijera Dmitrija Medvedeva na radnom sastanku na aerodromu Belbek, u Sevastopolju.
- Što se tiče diplomatskog predstavnika, ambasadora u Ukrajini - govorićemo posebno. Ali razvoj trgovinsko-ekonomskih veza treba da bude u stalnom centru naše pažnje - dodao je Putin, prenosi Sputnjik.
Putin je predsedavao sastankom Saveta za bezbednost na Krimu i učestvuje na Forumu mladih, prenosi AFP.
Ovo je Putinova peta poseta Krimu od pripajanja tog poluostrva Rusiji 2014. i nekoliko dana pošto je Moskva optužila Kijev za pokušaj terorističkog napada na Krimu.
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je u četvrtak da ne isključuje mogućnost uvođenja ratnog stanja i objavljivanje mobilizacije u zemlji u slučaju eskalacije situacije u Donbasu i na granici sa Krimom. Predsednik Ukrajine smatra da je verovatnoća eskalacije sukoba u Donbasu "i dalje veoma značajna".
- Verovatnost eskalacije sukoba i dalje je značajna - rekao je Porošenko i dodao da su oružane snage Ukrajine "spremne da pruže otpor".
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je prošle nedelje da je sprečila teroristički napad na Krimu, koje je pripremala Glavna uprava obaveštajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane, protiv važnih elemenata infrastrukture poluostrva.
Tokom operacije poginuo je pripadnik FSB-a i vojnik ruskog Ministarstva odbrane, a predsednik Rusije Vladimir Putin je, komentarišući pogibiju ruskih vojnika, rekao da oni "neće preći preko toga".