Vesti
Svet
Turci, gruvaju li gruvaju po Siriji
29.08.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Turci, gruvaju li gruvaju po Siriji
Oružane snage Turske izvršile su 52 artiljerijska napada na 16 meta na severu Sirije u posljednja 24 časa. "A tako ćemo i nastaviti", najavljuje Ankara.
Mete su bile "terorističke grupe u pokretu", rekao je turski vojni izvor, ali nije precizirao da li je reč o borcima kurdske milicije IPG (pešmerge) ili "Islamske države".
Turska će nastaviti da napada položaje kurdskih boraca na severu Sirije dok se ne povuku istočno od reke Eufrat, izjavio je danas u Istanbulu šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, šestog dana ofanzive turskih snaga u susednoj zemlji.
"Kurdi i SAD su obećali da će kurdske snage preći istočno od Eufrata što je pre moguće, a dok to ne urade, oni (Kurdi) će biti meta naših napada", rekao je Čavušoglu.
On je ponovio optužbe Ankare da Kurdi vrše entičko čišćenje u Siriji, navodeći da svi napuštaju područja u koja oni dolaze.
SAD su danas kritikovale sukobe između turskih snaga i pojedinih opozicionih grupa na severu Sirije kao "neprihvatljive" i pozale sve naoružane strane da se fokusiraju na borbu protiv "Islamske države".
"SAD aktivno rade na prekidu tih konflikata i ujedinjavanju sa fokusom na Islamsku državu, koja je i dalje smrtonosna i zajednička pretnja", rekao je Bret Mekurk, predsednički izaslanik u koaliciji koja se bori protiv ISIS.
Turska i njeni saveznici u Siriji zauzeli su juče teritoriju koju su prethodno kontrolisale lokalne kurdske snage.
Tokom petodnevne intervencije turske vojske u Siriji, prema podacima aktivističke grupe koja prati sukobe, poginulo je najmanje 35 stanovnika sela.