Vesti
Svet
Mond: Gutereš na čelu UN, ako ne bude trgovine
16.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
Mond: Gutereš na čelu UN, ako ne bude trgovine
Portugalac Antonio Gutereš je "dobar kandidat i jasno se izdvaja" da postane generalni sekretar UN, ako u poslednji trenutak "ne dođe do trgovine i cenjkanja" među svetskim silama, ocenjuje danas francuski list Mond.
List u uvodniku kaže da je "Ujedinjenim nacijama u ovom času potreban snažan generalni sekretar jer je i zalog jak".
Jer, kako navodi, "ratovi, izbeglice, klima, održivi razvitak nalažu da UN budu u srži rukovodjenja svetskim poslovima, ali se svetska organizacija u tome izgubila od rata u Iraku i previše je gurnuta u stranu zbog igara svetskih sila".
Pariski dnevnik ističe da se bivši portugalski premijer Gutereš izdvaja medju kandidatima zato što ima prednost da "iznutra, u srcu poznaje UN mašinu, ima prednost da je bio u krugu svetskih državnika pošto je rukovodio Visokim komesarijatom za izbeglice do 2015. godine" i dosad je dobijao najveći broj povoljnih glasova.
Mond napominje da u izboru čelnog zvaničnika presudnu ulogu imaju države članice Saveta bezbednosti UN i kaže da Gutereš "ima dve nepovoljne okolnosti, a to je da nije žena i da ne dolazi sa istoka Evrope".
"Javna je tajna da je Gutereš žrtva novog hladnog rata između i da je prema njemu nepoverljiva Moskva, a nepisano je pravilo da treba da dođe do geografske smene na položaju generalnog sekretara UN", dodaje francuski list.
Navedeno je da je "posle Afrike koja je na tom mestu imala Ganca Kofi Anana i Azije s Ban Ki Munom, sad red na bivši sovjetski blok i široki prostor od Slovenije pa do srednje Azije".
Mond navodi da mnogi kandidati na tom podrčju imaju podršku Moskve ili država Evropske unije i NATO i ukazuje na to da su kandidati odmah iza Gutereša, Slovak Miroslav Lajčak i Srbin Vuk Jeremić.
Pariski dnevnik smatra da neki mali izgledi postoje "do okršaja za to mesto dođe između dve Bugarke: Irine Bokove, prema kojoj su odbojni naročito Amerikanci zato što je omogućila ulazak Palestine u Unesko, kao i nezvanične kandidatkinje Kristaline Georgijeve, komesarke EU koju gura nemačka kancelarka Angela Merkel".
"Kako se krajem septembra približava zasedanje Generalne skupštine UN, tako kreće i veliko cenjkanje i trgovina: Kinezi žele da povrate mesto na čelu Generalne skupštine, Rusija da izdejstvuje ukidanje evropskih sankcija zbog Ukrajine, itd ", naveo je list.
Mond zaključuje da će biti presudno glasanje početkom oktobra kad će se videti koja će od pet stalnih članica SBUN staviti veto na nekog kandidata i dodaje da "Gutereš ima samo tri nedelje da ubedi Ruse da UN zaslužuju nešto više od obične nagodbe između starih neprijatelja".