Vesti
Svet
"Vašington post": Putinov uspeh u Siriji ŠOKIRAO JE OBAMU
20.09.2016. 20:00
Izvor: Blic
"Vašington post": Putinov uspeh u Siriji ŠOKIRAO JE OBAMU
Operacija ruske avijacije u Siriji uspela je da u oružanom sukobu pretegne tas na stranu vlade Bašara el Asada i natera Vašington da pokaže spremnost na ustupke, piše autor članka u "Vašington postu" Džekson Dejl.
Dejl smatra da je Vladimir Putin uspeo da uradi upravo ono što je Barak Obama smatrao nemogućim, čak i za SAD: da sa ograničenim snagama i minimalnim gubicima kardinalno izmeni celokupnu situaciju u regionu, a da pritom ne zaglibi u blato sirijske krize.
List navodi da je 2012. godine Barak Obama uporno insistirao na uzaludnosti invazije u Siriju, uprkos pozivima državnog sekretara Džona Kerija i Hilari Klinton da pruži podršku oružanoj opoziciji u ratu protiv Vlade Sirije. Po mišljenju autora članka, predsednik SAD plašio se da se uvuče u sukob, kao što se to već desilo u Iraku i Avganistanu.
Ništa ne brinite, sve sam isplanirao: Vladimir Putin
"A kada se u velike američke rasprave o Siriji umešao Vladimir Putin, to je Baraka Obamu učinilo gubitnikom", piše Dejl. Prema njegovim rečima, Putin je dokazao da koncept ograničene upotrebe sile koji je Obama odbacio, može da utiče na ishod događaja. "Jedina razlika je u tome što će ovaj rezultat biti pobeda Rusije", dodao je on.
Novinar ističe da je tokom razgovora ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i državnog sekretara Džona Kerija Moskva dobila sve čemu je težila u Siriji: vladine trupe ostale su na svojim položajima, dok se Vašington fokusirao na operacije protiv terorista, a ne snaga Bašara el Asada.
Foto: Tanjug/AP
Neprijatno iznenađen: Barak Obama
"Čak i ako se primirje prekine, Putin će verovatno uspeti da dobije potvrdu od SAD da upravo naoružane grupe, a ne Asadov režim, predstavljaju glavni problem u Siriji", smatra Džekson Dejl. On je podsetio da je, kada je Kremlj najavio početak akcija svoje avijacije u Siriji, Obama izjavio da će se Rusija "zaglibiti u blatu sirijskog sukoba"
"Ali ona se nije zaglibila. Naprotiv, Putin je pretrpeo minimalne gubitke. Okrenuo je tok rata u korist Asada i dobio niz političkih uslova koje je želeo od Sjedinjenih Američkih Država", navodi "Vašington post". "Sada je Putin postao onaj koji nameće politiku u onim oblastima u kojima su nekada dominirale SAD. Naravno, Obama ne misli tako. Ali to ne objašnjava kako je Vladimir Putin uspeo da uradi ono što je Obama smatrao nemogućim", zaključuje autor.