Vesti
Politika
Pad "srpskog patriote" Jeremića, a da li bi pobedio kao figura integracije
07.10.2016. 20:00
Izvor: Blic
Pad "srpskog patriote" Jeremića, a da li bi pobedio kao figura integracije
"Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao", piše "Noje cirher cajtung" nakon odluke o novom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.
"Zapravo je pretenzija istočnih Evropljana na mesto generalnog sekretara UN bila nesporna - kao jedina od pet grupa zemalja još nikada nisu držali ovu najvišu funkciju", piše "Nore cirher cajtung" nakon izbora Portugalca Antonija Gutereša za naslednika Ban Ki Muna.Švajcarski list dodaje da istočnoj Evropi „nije manjkalo ni sposobnih kandidata ni međunarodne podrške. Ali od toga nije bilo ništa. Sedam od deset kandidata koji su početkom oktobra još bili u trci potiče zaista iz istočne Evrope – ali nijedan nije pobedio. Umesto da nastupe jedinstveno, oni su bili razjedinjeni.“

„Da je istočnijim Evropljanima nacionalni prestiž važniji od prodornog kandidata pokazala je reakcija Srbina Vuka Jeremića, koji je završio na drugom mestu iza Gutereša:

"Mislim da imamo razloga da budemo ponosni na naš rezultat, a to je drugo mesto u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe", rekao je on i dodao: "Time smo napravili značajan doprinos podizanju vidljivosti i ugleda naše zemlje".

"Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao. Kako ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN profilisao se pre svega tvrdim stavom prema kosovskoj nezavisnosti i članstvu u UN. Time je obezbedio sebi nenaklonjenost i, izvesno, veto Amerikanaca. Njegove tesne veze sa Moskvom su mu samo dodatno škodile, s obzirom na to da se ledeno doba između Rusije i SAD nadvilo nad ovim izborom", piše švajcarski list.Ciriški dnevnik nema dobro mišljenje ni o nastupu ostalih kandidata iz regiona: „Slična fatalna kombinacija geopolitičkog natezanja i sitnonacionalnih interesa oborila je i obe Bugarke, Irinu Bokovu i Kristalinu Georgijevu. Bokova je počela kao favoritkinja, sa iskustvom u birokratiji UN, važila je kao dobro umrežena u Moskvi i Vašingtonu pa je izgledalo da je to način da se doskoči potrebi da UN konačno dobiju ženu na čelu. Letos je, međutim, protiv nje počela medijska kampanja sa nevidljivom pozadinom tokom koje je optužena za korupciju i preveliku bliskost Putinu. Kako Bokova ni u usmenim izlaganjima nije bila ubedljiva, bugarski premijer Bojko Borisov ju je krajem septembra na brzinu zamenio evropskom komesarkom Kristalinom Georgijevom, koja je opet bila previše ukotvljena u zapadne institucije da bi bila prihvatljiva Rusiji.“

List zaključuje da su istočni Evropljani prokockali šansu i da će sada izvesno morati da čekaju najmanje deceniju kako bi dobili mesto generalno sekretara.