Vesti
Sport
Muslin "iskulirao" Ljajića, novo ime Pešić
28.10.2016. 20:00
Izvor: Mondo
Muslin "iskulirao" Ljajića, novo ime Pešić
Selektor Srbije za novembarske mečeve računa na 26 igrača, među kojima nije ofanzivac Torina. "Vrata reprezentacije su svima otvorena, ali nemamo mnogo vremena za rad, ni prostora za kombinacije", poručio je selektor.
Najveća dilema u danima pred saopštavanje spiska kandidata za utakmice protiv Velsa u Kardifu (kvalifikaciona, 12. novembra) i Ukrajine u Harkovu (prijateljska, 15. novembra) odnosila se na Adema Ljajića.
Ofanzivni vezni Torina, strelac tri gola u poslednja tri kola Serije A, ni ovog puta nije zadobio poverenje Slavoljuba Muslina, koji ga je od dolaska na poziciju selektora iskoristio samo jednom - u majskom meču protiv Kipra, kada je ušao sa klupe.
Nakon toga je Muslin objašnjavao nepozivanje Ljajića malom minutažom u klubu, povredom, ali i neuklapanjem u koncepciju igre "orlova", u kojoj nema mesta za klasičnog "trekvartistu".
"Pozvani su najbolji igrači za ovu priliku. Vrata reprezentacije su svima otvorena, pratimo sve naše igrače, posebno Ljajića. Raduju me njegove igre i nadam se da će uskoro zaslužiti poziv", prokomentarisao je Muslin na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.
Selektor Srbije prvi put je pozvao na pripreme centarfora Aleksandra Pešića, nekadašnjeg mladog reprezentativca, koji je ove jeseni, nakon transfera iz Tuluza u Atalantu, na terenu proveo svega 17 minuta.
"Pešić je igrač koji je mnogo obećavao i obećava još mnogo. Mi moramo da pripremimo i budućnost. Reč je o perspektivnom centarforu, koji je sada u velikom klubu. Ne igra mnogo, ali hoću da mu pružim šansu i da ga vidim na delu, eventualno za ovu drugu utakmicu. Hteo sam i drugim igračima iz mlade reprezentacije da dam priliku, ali oni imaju vrlo važne utakmice baraža sa Norvežanima".
Ostatak spiska čine proverene snage, kao i igrači koji se do sada nisu naigrali u nacionalnom dresu, ali su bili deo ekipe.
"Razmišljao sam i o drugim igračima, ali napravili smo dobru grupu, atmosferu i gledam da sačuvam ekipu koja mi je dala dosta satisfakcije. Mi smo se već uigrali, uz još malo problema koje imamo oko odbrane, a nemamo mnogo vremena za rad, ni prostora za kombinacije", objasnio je strateg "orlova".
Posebno treba istaći povratak Nemanje Matića, koji je izdržao suspenziju, a tu je i Aleksandar Kolarov, iako zbog kartona nema pravo nastupa u predstojećem važnom okršaju za bodove sa Velšanima, polufinalistima poslednjeg Evropskog prvenstva.
"Nadam se da će Kolarov doći odmah, ali to zavisi od njegovog trenera. Prošli put (kada je bio suspendovan - prim. aut) je takođe insistirao da dođe odmah, ali ga Gvardiola nije pustio. I tada je živeo u režimu reprezentativaca, iako nije imao pravo da igra. On je ipak jedan od vođa tima", rekao je Muslin.
Na pitanje novinara o neigranju Ivanovića i Maksimovića u poslednje vreme, odgovorio je da to neće predstavljati problem.
"To je problem sa kojim se stalno susrećemo, ali ga rešavamo velikom motivacijom igrača. Oni žele da se igrama u nacionalnom timu nametnu trenerima u svojim klubovima i svaki put su davali najviše što mogu".
"Orlovi" posle tri kola sa Republikom Irskom dele prvo mesto na tabeli D grupe kvalifikacija za Mundijal 2018. u Rusiji. Obe selekcije osvojile su po sedam bodova, a prate ih Vels sa pet i Austrija sa četiri.
Kako je rekao Muslin, "na dobrom smo putu, ali pred nama je još mnogo teških utakmica".
Okupljanje reprezentativaca je zakazano za 7. novembar, a na spisku se nalaze:
golmani Vladimir Stojković (Notingem Forest), Predrag Rajković (Makabi Tel Aviv) i Aleksandar Jovanović (Arhus);
defanzivci Branislav Ivanović (Čelsi), Matija Nastasić (Šalke), Jagoš Vuković (Konjaspor), Stefan Mitrović (Gent), Nikola Maksimović (Napoli), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Antonio Rukavina (Viljareal), Aleksandar Ignjovski (Frajburg), Filip Mladenović (Keln) i Duško Tošić (Bešiktaš);
vezisti Nemanja Gudelj (Ajaks), Ljubomir Fejsa (Benfika), Luka Milivojević (Olimpijakos), Nemanja Radoja (Selta) i Nemanja Matić (Čelsi);
napadači Dušan Tadić (Sautempton), Filip Kostić (Hamburger), Aleksandar Katai (Alaves), Lazar Marković (Sporting), Zoran Tošić (CSKA), Aleksandar Mitrović (Njukasl), Andrija Pavlović (Kopenhagen) i Aleksandar Pešić (Atalanta).