Vesti
Društvo i ekonomija
"Ne otpuštajte zubare, skupo ćemo to svi platiti"
06.12.2016. 20:00
Izvor: Mondo
"Ne otpuštajte zubare, skupo ćemo to svi platiti"
Država je već spremila 9,5 miliona evra za naknade sudskih troškova i plata nezakonito otpuštenima u stomatološkim službama od 2007. godine, a sada će krenuti novi talas tužbi, upozoravaju iz sindikata. Nepotizam u Kuršumliji i Nišu.
"Upozoravali smo godinama da je takva racionalizacija nezakoniita, nisu nas slušali i sada sa razbacuje novac poreskih obveznika. S time treba stati, jer to nikome ne donosi dobro, ni pacijentima, ni medicinskim ustanovama kojima su računi blokirani jer moraju da plate sudske presude, a naravno ni lekarima i medicinskim radnicima koje godinama maltretiraju pa moraju da ih vrate na posao", kažu dr Svetlana Petrović-Đorđević, savetnik za racionalizaciju i stamatologiju u Sindikatu lekara i stomatologa Srbije, i predsednik tog sindikata dr Rade Panić.
Petrović-Đorđević ističe da otpuštanje stomatoloških radnika, ali ne i nemedicinskog osoblja, jednostavno nije zakonski utemeljena.
"Svaka čas direktorima koji su se oduprli takvoj racionalizaciji i ostavili stomatologe, tehničare i sestre koji donose novac domovima zdravlja i bolnicama i zarađuju svoju platu. A oni koji jesu, nisu dogovarali za te skupe otkaze", kaže Svetlana.
Procesi koje su medicinari dobijali na sudu, a za tu štetu od 2007. do 2015. godine država je već spremila 9,5 miliona evra, zasnovani su na loše zamišljenom i sprovedenom bolovanju, izostanku prethodnih sistematizacija i slično. A bilo je i materijala za kontratužbe za korupciju i nepotizam.

OTPUSTIŠ NAČELNIKA DA ZAPOSLIŠ DETE
Svetlana Petrović-Đorđević je na konferenciji za štampu u Beogradu navela neke slučajeve domova zdravlja i bolnica u kojima je "racionalizacija" samo poslužila da se neuspešno prikrije korupcija i nepotizam.
Stomatolozi su svoje zdravstvene ustanove "dobijali" na sudu i na Vračaru i Novom Beogradu, ali najrečitiji slučajevi se događaju van prestonice, neki i uz zdušnu pomoć kolega iz sindikata.
Najznamenitiji slučaj je iz Kuršumlije, gde je u tamošnjem Domu zdravlja direktorka otpustila dečjeg stomatologa koji je bio načelnik odeljenja, da bi na njegovo mesto dovela sopstvenu kćerku. Doktor je dobio otkaz, kasnije na sudu utvrđeno nezakonitom, a na "svom" radnom mestu je ostala recimo doktorka koja se ne vodi ni na jednom spisku zaposlenih ali tamo radi i prima platu sa budžeta DZ.
Nikakve posledice za (ne)odgovornost nisu usledile, i pored toga što, recimo, u tom DZ ne rade ni rentgen ni mamograf, jedini u tom delu Srbije.
"Slali smo svu dokumentaciju i u Ministarstvo i nikom ništa. Kažu 'nemamo uticaj na lokalne samouprave (koje postavljaju dirktore u lokalu)", kaže Svetlana.
Nepotizma ima i u Nišu, čak i uz pomoć sindikata. Tamo je sada u toku izbor novog direktora Kliničkog centra, koji je podelio sindikate na one koji (čak "pismom podrške") su za reizbor aktuelnog direktora i one koje više interesuje program budućeg.
"Kolege iz dva 'državna' sindikata imaju tu svoj lični interes. Sin jednog od njih radi u KC iako nikakve veze sa zdravstvom nemaju, niti su njihove struke predviđene u katalogu radnih mesta, a imamo i slučaj da je menjani Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta samo da bi glavni tehničar KC Niš mogao da buide neko sa srtednjom školom, pored toliko kvalifikovaniji radnika", kaže dr Panić.
Zbog otpora iz SLFS su, kaže Panić, dva "državna" sindikata zatražila od nadležnih vanrednu proveru reprezentativnosti Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u KC Niš.