Vesti
Svet
Tramp Putinu prepušta Krim i Siriju?
10.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Tramp Putinu prepušta Krim i Siriju?
Donald Tramp mogao bi "tiho" da prizna pripajanje Krima Rusiji i da ostavi Moskvi Ukrajinu i Siriju u zamenu za neke druge dogovore na globalnom nivou, tvrdi "Tajms".
Trampove pohvale Putinu, kao i njegovi pokušaji da zaštiti Moskvu od kritika za sajber-napade vezane za predsedničke izbore u SAD, govore da novoizabrani predsednik SAD trasira put za veliko pomirenje sa Kremljom.
Prioriteti Trampa u spoljnoj politici su, kako se u tekstu navodi, pobeda nad terorističkom organizacijom "Islamska država", umanjivanje uloge Irana kao izvora destabilizacije u regionu i upućivanje izazova ekonomskoj i rastućoj vojnoj moći Kine.
Prema Trampovim procenama, Rusija bi mogla da pomogne u realizaciji svih tih strateških zadataka pod uslovom da dobije priznanje za kojim toliko žudi.
Dogovor Trampa i Putina, smatraju analitičari, uklonio bi sa međunarodne agende na određeni rok temu Krima, kako ne bi remetila regulisanje pitanja rata koji se vodi na teritoriji Donjecka i Luganska.
Jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" uskoro će proći kroz Lamanš, pošto je obavio zadatak u Siriji.
Povlačenje tog broda i drugih ruskih snaga, prema pisanju britanskog lista, bilo je planirano tako da se odvija istovremeno sa inauguracijom Donalda Trampa.
Na taj način Kremlj upućuje izabranom predsedniku SAD poruku - Vladimir Putin je spreman na dogovor sa SAD.