Vesti
Društvo i ekonomija
OD PRIVREDNIKA DECENIJE DO GUBITNIKA VEKA Kako se raspalo poslovno carstvo Miroslava Bogićevića
23.01.2017. 20:00
Izvor: Blic
OD PRIVREDNIKA DECENIJE DO GUBITNIKA VEKA Kako se raspalo poslovno carstvo Miroslava Bogićevića
Da je u Srbiji sve moguće, pa čak i to da od laskave titule privrednika decenije preko noći postanete gubitnik veka, potvrđuje primer Miroslava Bogićevića.
Ovu prvu titulu je dobio zvanično 2011. godine od Kluba privrednih novinara, kada je u svom vlasništvu imao čak 13 rudnika, mlekaru, livnicu, fabriku akumulatora i još mnogo štošta. Ovu drugu nezvaničnu ti isti novinari dodelili su mu samo godinu dana kasnije, kada sa promenom vlasti dolazi i do promene njegovog ali i statusa njegovih firmi, koje preko noći, jedna po jedna, odlaze u stečaj i bankrot. Poslovna imperija koja je godišnje imala prihod od 600 miliona evra sada se toliko urušila, da zarade više nema, pa se svela na samo 70 od nekadašnjih 3.500 radnika. Znatan deo tih prihoda bio je ostvaren i od eksploatacije rudnih bogatstava koje mu je država prodala po bagatelnoj ceni, tvrdi za "Blic" jedan od bivših rukovodilaca Agencije za privatizaciju.
- Država je procenjeno rudno bogatstvo od tri milijardi evra prodala Bogićeviću za 100 miliona evra. To je paradoks jer prilikom određivanja cene rudnika nije se procenjivala i vrednost rudnih rezerve koji oni imaju. Na to su upozoravali mnogi geolozi, ali ih niko nije slušao, pa se u rukama jednog čoveka našlo veliko prirodno bogatstvo - objašnjava naš sagovornik.
On dodaje da su Bogićeviću strast bili rudnici i da ih je kupovao uglavnom na aukcijama, po početnoj ceni.
- Gotovo sva rudna bogatstva antimona, olova, cinka, ali i zlata Srbije bila su njegova. Rudnike je plaćao od 200 do 800 miliona dinara, iako su rudne rezerve bile ogromne. Tako je za rudnik Lece, koji je sada u stečaju, na aukciji platio 771 milion dinara, i pored toga što je reč o najvećem i najbogatijem nalazištu zlata u Evropi. Suvu Reku kod Raške platio je 587 miliona, ostale znatno manje. Banke su mu bez pogovora davale kredite, uključujući i Svetsku, za oporavak proizvodnje u rudnicima, u vrednosti od gotovo milijardu evra. Izgleda da su te pare završavale i u džepovima njegovih političkih mentora, pre svega iz DS - kaže naš izvor.
Sve to nameće sumnju da je ovaj nekada talentovani fudbaler Mačve i beogradskog Partizana, sportskim rečnikom rečeno, pobeđivao na privrednom terenu u utakmicama koje mu je nameštala vlast. Poslednju takvu utakmicu odigrao je u leto 2012. godine, kada je po nagovoru tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i za potrebe njegove stranke kupio i tri ugledne medijske kuće: Politiku, Novosti i Dnevnik. To je bio i početak njegovog kraja jer je tim za koji igrao nakon ove transakcije izgubio, a onaj pobednički, u dresu SNS, nije ga želeo u svoj. Stručnjaci tvrde da ovakav rasplet sugeriše zaključak da Bogićevićeva poslovna imperija nije bila na stabilnim ekonomskim, već klimavim političkim nogama, koje vlast SNS nije htela da podupre.

- Nestale su subvencije države, finansiranje iz Razvojnog fonda, banke su za nekad prvoklasnog klijenta od državne važnosti zatvorile vrata za kreditiranje, pa se poslovno carstvo privrednika decenije rasulo u paramparčad. Sada sve te povlastice, umesto njega, koriste neki novi tajkuni, dok je on pred bankrotstvom. Pošto za njega nema više novca iz državnih jasli, nekada moćni Farmakom, po izveštaju Agencije za privredne registre, 2015. godine poneo je neslavnu titulu najvećeg gubitaša u Srbiji, sa minusom od 58 milijardi dinara - kaže profesor ekonomije Mlađen Kovačević.

Zbog ovakvog stanja, on je od uglednog privrednika došao na nivo zatvorenika i osobe sa kojom nije isplativo poslovati. U zatvor nije dospeo 2014. godine zbog nepravilnosti u privatizacijama, već zbog zloupotreba sa kreditima, kojima je Privrednu banku Beograd oštetio za 1,75 milijardi dinara. Njegovo ime se ne nalazi ni na spisku 24 sporne privatizacije, jer je on većinu propalih državnih firmi kupovao na aukcijama, i to po početnoj ceni.

Bogićević: Neko hoće sve da uzme za male pare

Miroslav Bogićević kaže za "Blic" da su on i njegove kompanije najveći gubitnici promene vlasti.

- Moje kompanije su dovedene na rub propasti i prodaju se budzašto jer su u stečaju i bankrotu. Takav scenario je napravljen u političkoj kuhinji i ja sam ga predvideo 2012. godine. Imovinu "Farmakoma" je poznata svetska kuća procenila na 400 miliona evra, a imovinu rudnika i rudna bogatstva na 2,5 milijardi dolara. To bogatstvo sada neko blizak ovoj vlasti želi za jeftine pare da uzme - kaže Bogićević.