Vesti
Svet
Kinezi prete Trampu balističkom raketom!
24.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Kinezi prete Trampu balističkom raketom!
Kineska vojska razmestila je u provinciju Heilonđang na granici sa Rusijom nosač balističkih raketa Dongfeng 41, o čemu svedoče fotografije koje su procurile u trenucima kada je novi američki predsednik Donald Tramp stupio na dužnost.
Fotografije kineske balističke rakete tipa dongfeng-41 su objavljene u kineskim medijima, ali i u Hongkongu i Tajvanu", navodi kineski Global tajms.
List navodi da su fotografije balističke rakete načinjene u proginciji Heilongđang, kao i da vojni analitičari misle da se radi o drugoj brigadi koja bi trebalo da bude postavljena na severoistoku Kine.
Rusija ne smatra pretnjom to što Kina postavlja interkontinentalne balističke projektile blizu granice dve zemlje, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Peskov je novinarima rekao da je Kina "strateški saveznik" Rusije i partner "u političkom, trgovinskom i ekonomskom smislu", preneo je Tass.
"Ne smatramo nastojanje Kine da razvije svoje oružane snage pretnjom, i čak i ako je ta informacija (o razmeštanju interkontinentalnih balističkih projektila blizu ruske granice) istinita, ne vidim pretnje po našu zemlju", rekao je Peskov.
Balistička raketa tipa dongfeng-41 ima domet od oko 15.000 kilometara, a bila je predstavljena na vojnim paradama i drugim sličnim događajima, prenosi B92.
Većina informacija o ovom tipu rakete je i dalje pod oznakom državne tajne, ali stručnjaci navode da bi ona iz provincije Henan, gde bi trebalo da bude postavljena, do teritorije SAD mogla da stigne za pola sata, uz mogućnost prenošenja do deset bojevih glava.