Vesti
Svet
Frka u Nemačkoj: ISIS sprema napad na vodovod!?
25.01.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Frka u Nemačkoj: ISIS sprema napad na vodovod!?
Nemačka vlada upozorila je da bi islamisti mogli da izvedu terorističke napade hemijskim sredstvima na postrojenja pijaće vode u Nemačkoj, zbog čega su nemačke vojne i bezbednosne snage u prirpavnosti.
U izveštaju vlade u Berlinu pod nazivom "Analiza rizika u zaštiti stanovništva" kaže se da su islamisti u mogućnosti da "nabave veće količine hemikalija i da ih upotrebe", objavio je nemački "Bild".
Hemijski napad na postrojenja pijaće vode bio bi "realna opcija" u slučaju porodičnih kuća, navodi list, dok "veliki potencijal rizika" postoji i kada je reč o objektima ili transportu u hemijskoj industriji, prenosi AFP.
Nemačka vlada u izveštaju detaljno opisuje koje opasnosti prete stanovništvu napadima hemikalijama i kako nemačke bezbednosne službe, bolnice i spasilačke službe treba da se spreme za to.
"Neka odlučna teroristička grupa sa dovoljno stručnog znanja mogla bi svakako da bude u stanju da potencijal opasnog hemijskog materijala, koji već postoji u Nemačkoj, upotrebi u okviru napada za svoje ciljeve", citira "Bild" analizu nemačke vlade.
U savladavanju posledica napada možda bi bilo neophodno da se Bundesver uključi "više nego dosad", navodi vlada i dodaje da se nemačka vojska za to priprema više nego do sada.
U analizi nemačke vlade dolazi se do zaključka da je potrebno bolje pripremiti bezbednosne i spasilačke snage za moguće hemijske napade i uspostaviti dodatna postrojenja za dekontaminaciju.